Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miniatűr harckocsik, hajók, repülők versengtek a díjakért

Szöveg: Szurmay Zoltán |  2009. március 23. 9:28

Tizenkilencedik alkalommal rendeztek országos makett kiállítást és versenyt március 21-22-én, Szolnok-Szandaszőlősön. A makettezők egyik legrangosabb hazai megmérettetésén több, mint háromszázötven résztvevő állított ki.

Az országos makettkiállítás és verseny fővédnökei az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a Szolnoki Makettezők Baráti Köre és a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. voltak. A helybéliek által is kedvelt programnak ezúttal is a Helikopter Bázis Intézményi Művelődési Otthona (IMO) adott otthont.

A rendezvényt Kun Szabó István ezredes, bázis törzsfőnöke nyitotta meg.
A verseny kétszintű volt. A hobbi kategóriákba azok küldték nevezésüket, akik nem tartoztak a profik közé, még nem szereztek kiemelkedő eredményeket, ám értő közönség előtt szerették volna bemutatni alkotásaikat. Ez sikerült is nekik, hiszen az ország legkülönbözőbb helyeikről érkezők előtt bizonyítottak.

A profi kategóriába azok jelentkeztek, akik már eddig is sikeresen szerepeltek hasonló szintű találkozókon vagy mesterlevéllel rendelkeztek.

1595885145
 

A zsűri ezúttal sem rangsorolásos módon, hanem etalon rendszerben bíráskodott – tudtuk meg Magó Károly szervezőtől, aki a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: azok a makettek, amelyek elérték az adott érem megszerzéséhez szükséges ponthatárt, megkapták a díjat. Mivel nem rangsoroltak, egy kategórián belül több arany, ezüst vagy bronzérmet is kiosztottak. A nyertesek oklevelet kaptak az érmék mellé. Mesterlevélre pályázhatott minden olyan versenyző, akik úgy érezték, hogy kimagaslóan jól elkészített modellt hoztak.

A szolnoki helikopter bázis lehetővé tette, hogy a rendezvény ideje alatt a látogatók és a vendégek bemehessenek a repüléstörténeti kiállítóhelyre, vagyis ahogy mindenki ismeri, a Repülőmúzeumba. Jó tudni: Jász-Nagykun-Szolnok-Megye egyik leglátogatottabb múzeuma, az országszerte ismert haditechnikai kiállítás áprilisban nyit. A makettezők és a látogatók az IMO-ban a Puma-repülők történetét eleveníthették fel. A látogatók közül Sós Dániel nyerte az értékes makettet.

Igaz, szeles volt a márciusi hétvége, de a makett verseny szervezőinek köszönhetően többen repülhettek vitorlázó gépekkel Szolnok fölött.
A rangos verseny díjait Kun Szabó István ezredes adta át.

További képek:

1595885146
 

1595885146
 

1595885146
 

1595885146