Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mladics dobta fel Karadzsicsot?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 24. 18:33

Egy másik hágai vádlottól, Ratko Mladictól származó értesülés alapján találták meg és tartóztatták le a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt – írta egy brit lap internetes kiadása.

Ratko Mladic, az egykori boszniai szerb hadseregparancsnok – akit Karadzichoz hasonlóan a srebrenicai népirtás főfelelősének tartják – azért szolgáltatott információt valamikori politikai vezetőjéről, hogy elodázza saját elfogását és hogy elkerülje kiadatását a hágai Nemzetközi törvényszéknek – értesült a Telegraph.co.uk egy meg nem nevezett, a német szövetségi hírszerzéshez (BND) közel álló forrásból.

A lap szerint Mladicnak eltökélt szándéka, hogy ha egyszer elfogják, ne az ENSZ-törvényszék ítélkezzen felette, hanem Belgrádban állítsák bíróság elé.

“Mladic némi információt adott Karadzicról, valószínűleg több hónappal ezelőtt, hogy mentse magát" – idézte az újság a forrást.

A lap szerint a szerb rendőrség több nyugati titkosszolgálattal – az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA), valamint a brit, a német, és a francia titkosszolgálattal – együttműködésben fogta el Karadzicot.

A cikk hozzáteszi azt is: a jelek szerint Karadzic elárulásával Mladic az ellenkező hatást érte el, mert most még nagyobb nyomás nehezedik Belgrádra, hogy őt is letartóztassák.

CímkékENSZ