Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mladics letartóztatása már nem lesz olyan egyszerű?

Szöveg: Inforadio/honvedelem.hu |  2008. július 23. 13:07

Radovan Karadzsics elfogása után egyre nagyobb nyomás nehezedik Szerbiára annak érdekében, hogy kézre kerítsék a boszniai szerb vezető egykori katonai parancsnokát, Ratko Mladicsot is.

Az Egyesült Államok örül Radovan Karadzsics letartóztatásának, és azt reméli, hogy hamarosan hasonló sorsra jut a boszniai szerbek egykori katonai parancsnoka, Ratko Mladics tábornok is – közölte az ország ENSZ-nagykövete, Zayman Khalilzad.

További letartóztatásokat vár el Szerbiától Franciaország, az Európai Unió soros elnöke is.

Karadzicot, akit tömeggyilkossággal és emberiesség elleni bűnökkel vádolnak, Belgrádban tartóztatták le, ahol – mint kiderült – háborítatlanul élt és dolgozott, miközben Belgrád egyfolytában arról próbálta meggyőzni a délszláv ügyekben illetékes hágai nemzetközi bíróságot, hogy nem találja Szarajevő és Srebrenica mészárosát.

A bíróság ugyan már döntött Karadzic kiadásáról, ez ellen azonban az egykori boszniai szerb elnök ügyvédje minden lehetséges jogi eszközzel hadakozni fog.

Karadzsics és a még mindig szökésben lévő háborús bűnösök kézre kerítése és kiadása volt az egyik legfőbb feltétel, amelyet az EU támasztott Szerbiának a csatlakozási folyamat megkezdéséhez.

Karadzsics elfogása Vuk Jeremics szerb külügyminiszter szerint világosan bizonyítja, hogy Belgrád elkötelezett az integráció mellett.

Belgrádi pletykák szerint a két, még szökésben lévő, legkeresettebb háborús bűnöst – Ratko Mladics tábornokot és Gorad Hadzsics egykori szerb politikust, akit a horvátországi etnikai tisztogatások miatt akarnak felelősségre vonni – is hamarosan letartóztatják.

Mladicsnak azonban még mindig erős kapcsolatai vannak a szerb hadseregben, így az ő őrizetbe vétele aligha lesz olyan sima és egyszerű, mint Karadzsicsé, akit egy buszon tartóztattak le.