Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modernizálják a két Korea közötti forródrótokat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 23. 9:46

A két Korea az egymás közötti határforgalom segítésére modern technológiával működő forródrótokat létesít a következő héten, jelentette be kedden egy dél-koreai tisztségviselő. Az új forródróttal megkönnyíthetik a határ északi oldalán található, közös üzemeltetésű, ipari parkban dolgozók és az észak-koreai Kumgang-hegységben kiránduló dél-koreai turisták útjait.

A két Korea között több katonai forródrót létezett eddig is, egy-egy jelentősebb van keleten és nyugaton. Az egyik fontos összeköttetést Észak-Korea műszaki problémákra hivatkozva májusban megszakította, de szeptemberben helyreállította. Az eddig létező forródrótok azonban mind rézkábelből készültek. A most létrehozott újakat száloptikával létesítik. A kábelek kilenc csatornáját ezen a héten még tesztelik – mondta az országegyesítés ügyeivel foglalkozó minisztérium szóvivője.

Dél-Korea két hónappal ezelőtt szállította le szomszédjának a kapcsolat kiépítéséhez északi oldalon szükséges anyagokat és berendezéseket – tette hozzá.

A határforgalmat azoknak a dél-koreai tisztségviselőknek és munkásoknak az utazásai jelentik, akik a határ északi oldalán található, közös üzemeltetésű, keszongi ipari parkban dolgoznak, illetve azoknak a dél-koreai turistáknak az útjait, akik az észak-koreai Kumgang-hegységbe kirándulnak.

A minisztérium szóvivője elmondta: az új forródrótok a határforgalommal kapcsolatos információcserét könnyítik meg.

Címkékműszaki