Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael tovább tárgyal a Hamásszal

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 23. 9:35

Az izraeli kormány eljuttatta válaszát a Hamász palesztin szervezet új ajánlatára a két fél közötti fogolycseréről, jelentették izraeli rádiók. A szűkebb izraeli kabinet hosszas tanácskozások után kedd hajnalban utasította Chágáj Hadasz izraeli közvetítőt, hogy folytassa erőfeszítéseit a Hamász fogságában lévő Gilád Salit izraeli katona szabadon bocsátásáért.

Magas rangú izraeli illetékesek a kedden hajnalban véget ért kabinetülésről nyilatkozva azt mondták, hogy azon nem született döntés a fogolycsere-megállapodásról. De az a tény, hogy nem hívtak össze újabb kormányülést, arra utal, hogy megegyezés született a Hamásznak adott válaszról.

Salitot három és fél évvel ezelőtt a Gázai övezetet uraló Hamász egyik kommandója rabolta el. Szabadon bocsátásáért cserében az iszlamista szervezet mintegy ezer, izraeli börtönben lévő palesztin fogoly elengedését követeli.

A Háárec című izraeli lap kedden azt írta, hogy Izrael alapvetően egyetért a fogolycsere feltételeivel, ellenzi viszont azoknak a palesztinoknak a visszatérését Ciszjordániába, akik halálos merényletek részesei voltak. Ragaszkodik ahhoz, hogy őket a Gázai övezetbe vagy egy harmadik országba száműzzék. Ha a Hamász beleegyezik ebbe, összehívják a teljes izraeli kormányt, hogy jóváhagyja a megállapodást.