Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modernizálják a lengyel Fulcrumokat

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. szeptember 10. 10:03

A lengyel védelmi minisztérium egy 44,5 millió dollár értékű szerződést írt alá a helyi, Bydgoszcz székhelyű Wojskowe Zaklady Lotnice 2 céggel, melynek keretein belül 16 darab (13 együléses és 3 UB) MiG-29-est modernizálnak. A korszerűsítést követően a Fulcrumok akár 2030-ig is szolgálhatják hazájuk légierejét.

A lengyel légierő a Peace Sky program keretein belül beszerzett, korszerű F-16C/D Block 52+ vadászbombázók mellett MiG-29-es flottáját sem hagyja elavulni, a most aláírt modernizálási szerződés a még hadrendben álló lengyel Fulcrum-flotta felére terjed ki. Az F-16-osok és a MiG-29-esek mellett a kiöregedő Szu-22-esek várhatóan 2016-ig maradhatnak hadrendben.

A védelmi minisztérium bejelentése szerint a WZL 2 cég az egyetlen Lengyelországban, ami alkalmas a MiG-ek javítási, illetve modernizálási munkálatainak elvégzésére, hiszen rendelkeznek a szükséges tapasztalattal, know-how-val, és a megfelelő technikai háttér is biztosítva van. A korszerűsítést követően növekedni fog a Fulcrumok harci képessége, továbbá a lengyel légierő F-16-osaival való kompatibilitás is javul, a gépeket új avionikával (fedélzeti számítógépek, Mil 1553 adatbusz rendszer, SAASM GPS-vevő) is felszerelik, melynek beszállítója egy eddig meg nem nevezett amerikai gyártó lesz.

1595924408
 

Címkéklégierő