Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dán F-16-osok védik a balti államok légterét

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. szeptember 10. 12:16

A dán királyi légierő négy darab F-16-osa a Skrydstrup légibázisról indult útnak augusztus 31-én, hogy Litvániában a Siauliai-Zokniai légibázison leváltsa az ott szolgálatot teljesítő francia Mirage 2000-eseket. Az ünnepélyes őrségváltásra szeptember 2-án került sor, ettől a dátumtól kezdve 2011 végéig már a dánok adják a baltikumi készültséget.

Dánia már harmadik alkalommal vállalja magára ezt a feladatot, legutóbb 2009 januárja és áprilisa között települtek át Litvániába, azelőtt pedig még 2004 júliusa és októbere között került erre sor. A korábbi „őrök", a franciák egyik gépe sérüléseket szenvedett miután egy gyakorló feladat során összeütközött egy litván L-39ZA Albatrosszal. A sérült Mirage a kísérőjével együtt le tudott szállni, azonban a két litván pilótának katapultálnia kellett az irányíthatatlanná vált Albatroszból.

A három balti állam légterének védelmére szervezett NATO misszió 2004 márciusában vette kezdetét, amikor Észtország, Lettország és Litvánia csatlakozott az észak-atlanti szervezethez. Azóta a NATO tagállamok, körülbelül 4 hónapos váltásokban folyamatosan biztosítják a készültséget a térségben, mivel ez a három ország egyelőre nem rendelkezik a feladatra alkalmas légierővel.