Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szudán és Dél-Szudán megállapodott, hogy kivonják katonáikat Abyeiből

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 10. 13:28

A szudáni és a dél-szudáni kormány megállapodott szeptember 8-án csütörtökön abban, hogy szeptember 30-áig kivonják katonáikat a mindkét ország által magának követelt Abyei régióból – jelentette be egy ENSZ-tisztségviselő.

A megállapodást az Afrikai Unió (AU) különleges bizottságának közvetítésével kötötték meg a szervezet addisz-abebai székhelyén – tette hozzá Edmond Mulet, a főtitkár békefenntartásért felelős helyettese azután, hogy a Biztonsági Tanácsban véget ért egy ülés Szudánnal és a tőle július 9-én levált Dél-Szudánnal kapcsolatban. Az AU különleges bizottságát Thabi Mbeki volt dél-afrikai elnök vezeti.

Mulet közlése szerint már végzi munkáját a helyszínen több mint 1700 békefenntartó katona, akik az Abyeibe telepítendő alakulat, a FISNUA tagjai. Az alakulat végleges létszáma 4200 lesz.
A szudáni hadsereg Dél-Szudán függetlenné válásának közeledtével, május 21-én bevonult a régióba, és ennek hatására több mint 100 ezer lakos elmenekült onnét dél felé. Ezután június 20-án Szudán kormánya elvben megállapodott a déli vezetéssel a régió demilitarizálásáról. Az ENSZ Biztosági Tanácsa júliusban hozott határozatot az abyei békefenntartó alakulatról, amely etióp katonákból áll.