Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modernizálják az orosz “AWACS” repülőgépeket

Szöveg: JETfly |  2008. január 15. 7:44

Az orosz Vega konszern befejezte az A-50 (Mainstay) típusú rádiólokációs távolfelderítő és irányító repülőgépek modernizációjához szükséges tudományos kutató- és kísérleti fejlesztőmunkát. A munkák sikeres befejezése azt jelenti, hogy megkezdődhet az Orosz Légierő kötelékében szolgálatban álló A-50 típusú repülőgépek, az “orosz AWACS-ek” felújítása – mondta a cég képviselője.

A modernizáció elsősorban egy korszerű rádiólokációs rendszer kidolgozását jelenti. Ezenkívül az analóg információfeldolgozásról áttérnek a digitális feldolgozásra.

Az A-50 típus felújítása azonban nem csak a felderítőrendszereket érinti, a repülőgép rendszereinek modernizációja már korábban megkezdődött. A kísérleti repülések igazolják a repülőgépen végrehajtott módosítások eredményességét.

A repülőgép harcászati és technikai jellemzői jelentősen javultak. Megnövekedett a repülőgép hatótávolsága, a felújított repülőgép már légi utántöltésre is alkalmas, több célt tud azonosítani, melyekre több elfogó repülőgépet irányíthat. Szakértők véleménye szerint az új rádiólokációs rendszer 150 légi cél felderítésére képes 600 km-es távolságig, valamint biztosítani tudja vadászrepülőgép-kötelékek irányítását, célra történő rávezetését.

Az A-50 típusú „repülő radarok" napjainkban az Orosz Légierő távolsági repülőerők repülőgépeinek társaságában hajtják végre feladataikat.