Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modernizált Pumák

Szöveg: Trautmann Balázs |  2021. július 6. 9:33

A német hadsereg haditechnikai ellátásáért felelős szövetségi iroda, a BAAINBw és a Rheinmetall, illetve a Krauss-Maffei Wegmann közös leányvállalata, a PSM képviselői aláírták azt a szerződést, amely 154 darab Puma lánctalpas gyalogsági harcjármű modernizálásáról szól.

puma-infantry-fighting-vehicle-1

Az 1,04 milliárd euro értékű megrendeléssel nagyjából a 350 járműves Puma-flotta újabb egyharmada épül át az S1 továbbfejlesztett változatnak megfelelően. Mint ismeretes, korábban 40 darab lánctalpast modernizáltak ennek megfelelően, amelyekkel a 2023-ban német vezetés alá kerülő NATO igen gyorsan bevethető harccsoportját (NATO Very High Readiness Joint Task Force) szerelik fel.

A középtávú tervek szerint a 13 darab járművezető kiképző változatú Pumán kívül a teljes flottát átépítik: ennek megfelelően a most aláírt szerződés további 143 jármű modernizálásáról szóló opciót is tartalmaz, 820 millió euro értékben.

Az S1-es Pumák már használhatják a Rheinmetall által gyártott MELLS könnyű, irányított páncéltörő rakétákat, illetve modern, nappal és éjjel is használható, több kamera képét feldolgozó felderítőrendszert kapnak a jármű kezelői.

Nem mellesleg az S1-esek digitális rádión keresztül képesek lesznek összekapcsolódni a lövészkatonák IdZ-ES harcászati rendszerével, így megalkotva a március 18-a óta hadrafoghatónak minősített „System Panzergrenadier” rendszert.

Kép forrása: militaryleak.com

Címkékhaditechnika