Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra együtt ünnepeltek a hivatásos és a civil hallgatók

Szöveg: honvedelem.hu / Zavodnyik Blanka | Fotó: Rácz Tünde |  2021. július 6. 10:37

A katonai vezetői, katonai üzemeltető, katonai műveleti logisztika mesterképzési szakon, nemzetközi biztonság- és védelempolitika alap-, és mesterképzési szakon, a védelmi infokommunikációs rendszertervező mesterképzési szakon, valamint a katonai felsővezető és a radikalizmus és vallási szélsőségesség szakirányú továbbképzési szakon végzett hallgatók vehették át diplomájukat július 5-én, hétfőn. Az oklevélátadó ünnepségen jelen volt dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, valamint Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára is

Oklevélátadó_Rácz Tünde (3)

A nemzet szeretetének fontosságára, Magyarország és a magyar emberek szabadságának védelmére emlékezett ünnepi köszöntőjében Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora. Úgy véli, azok, akik a Ludovika történelmi hagyományokat őrző falai között folytatják tanulmányaikat, később képesek lesznek eligazodni az egyre bonyolultabb és összetettebb biztonsági kihívásokat tartogató világban. Hosszú idő után először vehették át együtt az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar civil és hivatásos hallgatói a végzettséget igazoló oklevelüket.

„A magyar katona hivatása a magyar szabadság védelme, de Magyarország történelme úgy alakult, hogy a munkának az elvégzését sokszor nemcsak a katonáknak, vagy a rendvédelem területén dolgozóknak, hanem a civileknek is fel kell vállalniuk. Ezért öröm, hogy egyre nagyobb számban lehetnek nem egyenruhás hallgatói is a karnak, mert Magyarország, az ország biztonsága nem egy-egy hivatásrend belügye, hanem közös ügyünk” – búcsúzott a végzősöktől az egyetem rektora.

Oklevélátadó_Rácz Tünde (14)

Az oklevelek átadását követően Pohl Árpád dandártábornok búcsúzott a végzős hallgatóktól. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja felidézte a pandémia okozta nehézségeket és büszkén hangsúlyozta azt a „vitéz helytállást”, amelyet az egyetem és a kar oktatói, hallgatói tanúsítottak a megváltozott körülmények között. Pohl Árpád arra is kitért, hogy ma olyan oklevelek adnak át, melyek megszerzésére kizárólag a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen van lehetőség. A végzősök nevében Veisz Tibor János őrnagy búcsúzott az egyetem hallgatóitól, oktatóitól és munkatársaitól. A katonai műveleti logisztika mesterképzési szak frissen végzett hallgatója hangsúlyozta: „a jó diák célja, megváltoztatni önmaga gondolkodásmódját, és jobb szakemberré válni”.

Oklevélátadó_Rácz Tünde (17)

A legkiválóbban teljesítők külön elismerésben részesültek. Az egyetem és a kar vezetése Hadik András Szablyát adományozott Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára részére. A 70. születésnapját ünneplő professzor áldozatos munkájával évtizedek óta öregbíti az egyetem hírnevét, és több mint 20 éve viseli gondját a nemzetközi biztonság- és védelempolitika képzésének. A „jó tanuló, jó sportoló” kari díjat idén Kota Gabriellának ítélték, míg Szabó István honvédelmi államtitkár miniszteri elismerésben részesítette Kranczicki József alezredest. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka – kiváló tanulmányi eredményének elismeréseként – emléktárgyat adományozott Szőnyegi János ezredes részére.

Oklevélátadó_Rácz Tünde (11)

Pohl Árpád dandártábornok Primus Inter Pares Díjat - és az azzal járó, a Magyar Királyi Honvédtisztek által alapított Zrínyi Emlékdíj kicsinyített mását - adományozta Sánta Gábor ezredes számára, Liu Xiao Guang ezredest pedig Hadtudományi Emlékplakettel jutalmazta. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) idén is díjazta a végzős hallgatók tevékenységét: Haiszky Edina Julianna Pro Juventute Díjat vehetett át, Egyetemi Szakmai Ösztöndíjban Németh Csenge, Hallgatói Tudományos Ösztöndíjban pedig Mészáros Kinga részesült. Az EHÖK a Hallgatói Sport- és Kulturális Ösztöndíjat Gergácz Enikő, Kota Gabriella és Tóth Milán hallgatóknak ítélte oda.

Forrás: uni-nke.hu