Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modernizált Super Puma helikopterek Svájc légierejében

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. április 5. 11:13

2012. április 2-án, hétfőn ünnepélyes keretek között adták át az első két modernizált Super Puma helikoptert a Svájci Légierő számára. A jeles eseménynek az Emmen légibázis adott otthont.

Az ország légiereje 15 darab Eurocopter AS332 Super Puma közepes, többfeladatú helikoptert tart hadrendben, a gépeket két lépcsőben 1987 és 1993 között vehették át. A 2006-ban elfogadott modernizációs program értelmében mind a 15 Super Puma helikoptert korszerűsítik.

Az Aviation RUAG cég által Emmenben végrehajtott modernizációs munkálatok az előzetes tervek szerint 2014-ben fejeződnek be. A korszerűsítést követően a Super Puma helikopterek további 15 évig szolgálhatják Svájc légierejét, technológiai szintjük ez által hasonló lesz a svájci Eurocopter AS532 Cougar közepes szállítóhelikopterekéhez.

A program keretein belül a forgószárnyasok új avionikát kapnak, továbbá olyan modern rendszerekkel és berendezésekkel látják el, melyek megfelelnek korunk elvárásainak. A helikoptereket felszerelik többek között modern FMS (Flight Management System) rendszerrel, két GPS-szel, inerciális navigációs rendszerrel, fedélzeti adatrögzítővel, ezek mellett digitális térképek és új rádiók is segítik majd a személyzet munkáját.

Az első modernizált Super Puma (svájci jelöléssel TH06) 2010. december 9-én, Emmenben teljesítette szűzfelszállását. A svájci Super Puma flotta a hazai szállítási feladatok mellett már bizonyított például Albániában, Indonéziában (a cunami idején), a Balkánon és Izraelben is.