Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mohamed könnyei

Szöveg: Szerencse Renáta |  2008. május 30. 8:53

A szélsőséges időjárás nem kímélte Baghlan tartomány lakóit ebben az évben: a hosszú, hideg afgán tél és a forró, száraz tavasz után árvíz pusztított szerte a tartományban.

Az első árhullám május 25-én hajnalban érte el a tartomány
megyeszékhelyét, Pol-e Khomrit. Az egész éjszakán át tartó esőzés miatt
a megduzzadt hegyi patakokból alá-zúduló víztömeg házakat mosott el,
ezáltal több család is hajléktalanná vált. Pol-e Khomri folyója, amely száraz időben csak egy derékig érő kis patak, most hirtelen óriás folyammá vált, amely megfékezhetetlenül árasztotta el a várost és környező településeket. Az utcákon hömpölygő víz néhány órán keresztül teljesen megbénította a közlekedést.

Az emberek egy része a házak tetején gyülekezett, míg mások a sebesen kavargó víztömeg mellett nézték, hogyan vonul el az árhullám. A víz az MH PRT táborának bejáratát is elborította, ahonnan a katonáknak időben sikerült kiszivattyúzni a vizet a kritikus helyekről.

Az égből jövő áldás meglepetésként érte a lakosokat, a helyiek elmondása alapján nem volt ilyen szélsőséges időjárás az elmúlt 35 évben. Az idei tél rendkívül hideg volt, csapadék pedig az elmúlt időszakban alig esett, a földeken dolgozó gazdák egészen idáig az óriási szárazságra panaszkodtak.

A tartományban viszont a hosszú esőzések is veszélyesek, mert a növényzet nélküli kopár, magas hegyekben a víz nem ütközik aka-dályba, és így szinte akadálytalanul, egyre nagyobb sebességgel áramolhat az alacso-nyabban fekvő területek felé.

Az eddigi információk alapján Qoul-e Plang faluban

20 házat mosott el az ár, Dande Ghori településen pedig egy öntözőcsatorna rongálódott meg az áradás következtében, amely eredetileg 16000 hektár földet látott el vízzel. A csatorna átszakadása miatt a teljes termőterület elöntötte a víz, ez annyit jelent, hogy 1600 család megélhetése vált kérdésessé.

A károk bejelentése továbbra is tart, az MH PRT CIMIC részlege várhatóan különösen elfoglalt lesz az elkövetkezendő napokban.