Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerencsére csak felkészülés….

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 30. 8:26

A szeptemberi NATO harcászati ellenőrzésre (OPEVAL) történő felkészülés legjelentősebb fázisát hajtotta végre május 26-29-e között az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred. NATEVAL-ra, azaz nemzeti harcászati ellenőrzésre került sor a héten, amelyet az MH ÖHP TACEVAL csoportja vezetett, számos más alakulatnál szolgáló TACEVAL ellenőrrel közösen.

Rajtuk kívül német, dán, görög, holland és olasz ellenőrök is részt vettek a ellenőrzésen, Szlovénia és Csehország pedig megfigyelőket delegált.
A harcászati feladatok végrehajtását az ezred a kijelölt váltásaival hajtotta végre. A feladatok a békehelyzetből kiindulva felölelték a krízis és konfliktus időszak harcászati helyzetét.

Az ellenőrök a NATO előírások és szabványok érvényesülése mellett vizsgálták a kialakult extrém szituációkra történő reagálást. A légtérellenőrzés és légi irányítás mellett ellenőrzésre kerültek a logisztika és az erők védelme (Force Protection) területek is.
Csakúgy, mint a korábbi gyakorlatok és gyakorlások során az MH 25. Klapka György Lövészdandár és az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj kijelölt állománya külső támogató erőként vett részt a mostani ellenőrzésen, segítve a légtérellenőrző ezredet a feladatok végrehajtásában.

A jegyzőkönyvek megírása után 29-én hirdette ki a TACEVAL csoport vezetője az ellenőrzés eredményét, amely szerint a légtérellenőrző ezred sikeresen szerepelt, jó eredménnyel zárta a NATEVAL-t.