Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „mini-romvárosban” készültek a pec-i feladatokra

Szöveg: Szűcs László |  2008. május 29. 22:51

Befejeződött a Koszovóba készülő MH KFOR Zászlóalj felkészítése. A márciusban kezdődött kiképzést lezáró, május 27–29-e között megtartott, három napos záró gyakorlaton a katonák minden olyan feladattal szembesültek, amellyel leendő alkalmazási területükön, vagyis Pec-ben és környékén találkozhatnak majd. A gyakorlat egy mozzanatát a honvedelem.hu is megtekintette.

A két népcsoport által megosztott városban rendszeresen demonstrálják jelenlétüket a nemzetközi békefenntartó erők magyar katonái. Gépjárműves és gyalogos járőreik nap, mint nap megfordulnak a településen, ahol sajnos nem ritkák az etnikai villongások sem. A békefenntartó erők főparancsnokságára érkezett jelentés szerint, a város egyik épületében körözött bűnöző bujkál, akinek elfogását a magyar zászlóalj kapta feladatul.

1595877007
A gyalogjárőrben érkező tízfős raj katonái a megjelölt épület előtt több gyalogost igazoltatnak, és néhány gépjárművet is átvizsgálnak. Közben körbeveszik a házat, és távol tartják a helyieket az épülettől. Biztosítják a behatoló, ugyancsak raj erejű alegység tevékenységét, akik helyiségről helyiségre vizsgálják át az épületet.

A hatóságok elől menekülő, körözött férfit a tetőn sikerül elfogniuk a magyar katonáknak. Átvizsgálják, letartóztatják, s átadják az időközben kiérkező helyi rendőri szerveknek.

Közben az utcán egyre nagyobb számban csoportosuló helyieknek mindez nem tetszik, kövekkel és az aszfaltról felszedhető lim-lomokkal kezdik dobálni a békefenntartó katonákat. A raj parancsnoka, a táborban készenlétben lévő, tömegoszlatási feladatokra felkészült szakasz segítségét kéri. A védőruhába öltözött, pajzzsal is felszerelt erősítés rövid időn belül megérkezik a helyszínre. A néhány percig tartó „utcai harc" és a könnygáz-gránátok bevetése után sikerül a tömegből kiemelni a hangadókat, a többiek pedig lassan szétoszlanak.

Ezalatt a magyar zászlóalj parancsnokságára érkezik az újabb hír, mely szerint a helyi televízió, város túlsó felén található épületét megszállta egy fegyveres csoport. Túszaikat elengedték, az épületet azonban a helyi rendőrség többszöri felszólítására sem hagyják el. Miután a magyarok a környéken lakó civileket biztonságba kísérték, megrohamozzák az épületet. Az ostrom rövid, ám sikeres, a székházat sikerül visszafoglalni, a fegyvereseket pedig ártalmatlanítani.

– Pec-ben és környékén ilyen helyzet az elmúlt néhány évben szerencsére nem fordult elő, nekünk viszont minden lehetséges szituációra fel kell készülnünk, így a városharcot is beépítettük a kontinens felkészítési programjába – mondja Mórucz László alezredes, az MH KFOR Zászlóalj leendő parancsnoka, miután elhallgatnak a fegyverek, feloszlik a lőporfüst, vagyis véget ér a zászlóalj záró gyakorlatának ezen mozzanata.

Természetesen az sem véletlen, hogy ezt a feladatot a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hajdúszoboszlói kiképzési bázisán rendezték meg – tudom meg az alezredestől –, hiszen az itt felépített „mini-romvárosban" jól szimulálhatók mindazon körülmények, amelyek egy lehetséges, a mostanihoz hasonló, ám „éles" feladat során Pec-ben várnának a magyar katonákra. Vagyis szűk utcák és romos épületek, ahol egy esetleges városharc alatt millió veszély leselkedik a békefenntartókra…

1595877008

Mórucz alezredes elmondja azt is, hogy a három napos záró gyakorlatot teljes egészében olyan műveleti helyzetre építették, amellyel a Koszovó nyugati felében található Pec-ben is találkozhatnak a magyar békefenntartó kontingens tagjai. Így például CIMIC-feladatok végrehajtása, VIP-személy kísérése, gyalogos járőrtevékenység, vagy éppen egy határátkelőhely védelme egyaránt szerepelt a gyakorlat feladatai között.

A záró gyakorlatot egyébként a Hajdúhadház-Bököny-Hajdúsámson-Hajdúszoboszló települések határolta területen rendezték meg. Mivel e terület megközelítőleg akkora, mint a magyar kontingens koszovói felelősségi körzete. A gyakorlatba pedig bevonták az érintett települések önkormányzatait is. Így nem véletlen, hogy például Bököny községben három napon keresztül működött egy ellenőrző-áteresztő pont, amelyen valamennyi, arra haladó gépjárművet átvizsgáltak.

– A katonák a záró gyakorlat során ötven, különböző feladatot hajtottak végre. Valamennyi olyan volt, amellyel a KFOR-erők tagjai már találkoztak az elmúlt években Pec-ben és környékén – árulja el Mórucz László alezredes, akitől megtudom azt is, hogy a gyakorlat során az úgynevezett MILES-rendszert használták. Ezzel, a lézeres, szimulációs rendszer segítségével a katonák szinte a valóságnak megfelelő helyzetben érezhették magukat. Vagyis szembesültek azzal a ténnyel, hogy a békefenntartó műveletek során előírt szabályokat nem lehet büntetlenül megszegni, mert az „sebesüléssel", rosszabb esetben „halállal" is járhat. A MILES-rendszer lényege ugyanis éppen az, hogy a fegyverekre és a katonák öltözékére szerelve képes mérni a vaktöltényes lövésekkel szinkronban leadott lézerimpulzusok találatát, vagyis a sebesülések mértékét.

1595877008

A kontingens leendő parancsnoka szerint egyébként a gyakorlat harmadik napjára már jóval kisebb volt a saját „veszteség" mértéke, mint az első két napon. Vagyis a katonák hozzászoktak a harcszerű körülményekhez. A zászlóalj munkáját egyébként a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ ellenerő századának katonái nehezítették, akik azt a feladatot kapták, hogy a három nap alatt, ahol csak lehetséges, törjenek borsot a misszióba készülő állomány orra alá…

Közben a „mini-romvárosban" zajlanak tovább az események. Az épületek között felsorakozott katonáknak Benkő Tibor vezérőrnagy köszönti. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese is megtekintette a záró gyakorlat eme mozzanatát.

– Amit láttam, az alapján meggyőződtem arról, hogy felkészültek a Koszovóban végrehajtandó békefenntartói feladatokra. Ugyanezt a hozzáállást várom el önöktől mindaddig, amíg a külszolgálaton tartózkodnak – mondja a katonáknak a kétcsillagos tábornok.

1595877008

A sorakozó után az állomány azonnal gépjárműre száll. Hiszen érkezik a következő parancs: innen mintegy harminc kilométernyire, egy másik településen, újabb fegyveres konfliktus tört ki. Vagyis nincs idő pihenni, azonnal indulni kell. Valójában a hajdúhadházi lőtéren várja egy éleslövészeti feladat a misszióba készülő magyar katonákat. És ez már valóban az utolsó mozzanata a felkészítés záró gyakorlatának.

Mielőtt azonban még a konvoj elindul, Mórucz alezredestől megtudom: a záró gyakorlat után rövid pihenő vár az állományra, akiket június 27-én, ünnepélyes keretek között búcsúztatnak el Debrecen főterén. A hadműveleti területre július közepétől, augusztus végéig, több váltásban utazik ki a több mint négyszáz katonából álló magyar zászlóalj. Pec-ben csatlakozik hozzájuk 250 szlovén katona, s az így megalakuló közös alegység – amelynek parancsnoka és törzsfőnöke magyar, parancsnok-helyettese pedig szlovén lesz – két magyar és két szlovén békefenntartó századdal dolgozik majd fél éven keresztül a hadműveleti területen. A közös zászlóaljnak az alkalmazási készenlétet egyébként szeptember 1-ig kell elérnie.

A misszióba készülő magyar katonák jelentős része az MH 5. Bocskai István Lövészdandártól utazik majd ki Koszovóba. A két végrehajtó alegység például a debreceni lövészzászlóalj első és harmadik százada. A Bocskai-dandár katonáinak egyébként nem ismeretlen terület a leendő felelősségi körzetük. A katonai szervezet állományából eddig már ugyanis három – század erejű – kontingens teljesített szolgálatot Pec-ben.

További képek:

1595877008
1595877009
1595877009
1595877009
1595877009

Fotó: Tóth László