Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moldávia eladja maradék MiG-29-es vadászgépeit

Szöveg: JETfly |  2010. június 4. 14:15

Moldávia rövidesen eladja 6 darab megmaradt MiG-29-es vadászgépét, melyeket még a Szovjetunió ideje alatt szereztek be. A moldáv védelmi miniszter, Vitali Marinuce azt nyilatkozta, hogy a „döntést elfogadták, már csak vevőt kell találni”. Rövid időn belül megkezdik a gépek átvizsgálását, ezzel is könnyítve azok eladását, mely vizsgálatokra megközelítőleg 30 millió dollárt különítettek el.

Arról, hogy a gépek darabjáért mennyit is kérnek, egyelőre nincs információ. Elképzelések szerint a 29-esekért kapott összeget új helikopterek vásárlására fordítanák. Jelenleg a moldáv légierőben 9 darab helikopter áll hadrendben, ebből 4 katonai feladatokat lát el Afganisztánban, 3 géppel végzik az ország rendvédelmi feladatait, a maradék forgószárnyasok pedig repülésképtelen állapotban vannak.

A Szovjetunió idején moldáv területen a Marculesti légibázison állomásozott a Fekete-tengeri flotta 86. vadászezrede 33 darab MiG-29-essel.

Az átvett gépek közül egy a Pridnyosztrovi konfliktusok során veszett oda. 1992-ben Moldávia átadott egy gépet a románoknak, katonai segítségnyújtásért cserébe. 1994-ben Jemennek adtak át 4 gépet, majd ezek máig tisztázatlan körülmények között Eritreába kerültek. 1997-ben mindössze 40 millió dollárért eladtak 21 darab MiG-29-est az Egyesült Államoknak.

1595902831