Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moonstar 2023: nem tartalékolnak!

Szöveg: Józan Tímea hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. július 12. 9:37

Egyszerre három helyszínen, Táborfalván, Ócsán és Újdörögdön tartanak kiképzéseket és gyakorlatot hazai és missziós feladatokra való felkészülés érdekében önkéntes tartalékos katonáknak.

2

Július 10-én megkezdődött a Moonstar 2023 gyakorlat és összevont tartalékos kiképzés Táborfalván. Az országos szintű kiképzéssel egybekötött gyakorlaton a vármegyékből érkező önkéntes tartalékosok tábori körülmények között laknak majd az elkövetkező hetekben, és különböző kiképzési foglalkozások során sajátítják el a szükséges ismeretanyagot és készülnek fel a területvédelmi alegységeknél adódó feladataikra.

A Moonstar 2023 keretében lengyel és amerikai tartalékos katonákkal együtt gyakorlatoznak a magyar katonák, miközben Ócsán a tartalékos tiszt képzés gyakorlati moduljait hajtják végre, Újdörögd pedig a Magyar Honvédség Iraki Kiképzési-biztosító Kontingens 17. váltása felkészítésének ad otthont.

A kiképzés és gyakorlat legfontosabb célja a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnoksága alárendeltségében lévő területvédelmi ezredek vezetési elemeinek gyakoroltatása, a tartalékos állomány kiképzési szintjének emelése, az iraki váltás állományának műveleti feladatra történő felkészítése, továbbá a meghívott lengyel és amerikai tartalékos erőkkel történő harcászati szintű együttműködés gyakoroltatása.