Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Most jó lenni katonának!”

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2024. április 3. 9:07

Hatástalanított fegyverekkel, high-tech híradós eszközökkel és a katonai szolgálat szépségeivel, kihívásaival ismerkedtek a móri Táncsics Mihály Gimnázium végzős diákjai, pályaorientációs nap keretében. Madarász Dávid főtörzsőrmester, az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár harcálláspont rajparancsnokának színes előadása bepillantást engedett az alakulat kiképzési rendszerébe, illetve a híradós katonák különleges feladataiba.

202404_Mór_pályaorientációs_nap_DR (2)

Számos fiatal várta érdeklődéssel a fehérvári 51-es dandár katonáit és a Fejér vármegyei MH Katonai Igazgatási Központ és Nyilvántartó Parancsnokság toborzó állományát a móri Táncsics Mihály Gimnáziumban azzal a céllal, hogy betekintsenek a Magyar Honvédség kulisszái mögé. A diákok egyrészt tapasztalatot gyűjthettek a rendszeresített katonai fegyverekről, másrészt különböző ügyességi feladatok végrehajtása során bizonyíthatták rátermettségüket. Emellett Miskolci Sándor törzszászlós, a dandár megbízott vezénylőzászlósa beszélt nekik arról, hogy élményszerű kiképzésben lehet része Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián azoknak az érdeklődőknek, akik altiszti hivatásról álmodnak. „Tavaly kétszázan jelentkeztek az Acélkocka képzésre, melynek sikeres lezárását követően őrmesteri rendfokozattal kezdhették meg szolgálatukat a fiatalok országszerte” – összegezte a vezénylőzászlós, aki azt is hozzátette: az Acélkocka képzésen végzett altisztek rendszerint angol, német, illetve francia nyelvismerettel rendelkező szakemberek, akiknek számos lehetősége van külföldi missziók során további tapasztalatokat gyűjteni.

Az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár katonáit érő kihívások megkövetelik, hogy az itt szolgálatot teljesítő katonák a híradós terület mellett értsenek az informatikához, sőt, a logisztikához is – hangzott el Madarász Dávid főtörzsőrmester, az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár harcálláspont rajparancsnokának interaktív előadásán. A főtörzsőrmester kiemelte, katonai műveletek a konfliktus zónák mellett a kibertérben is történhetnek, ezért fontos erre felkészülni. „A technikai fejlesztések folyamatosak, de a korszerű eszközök mellett szükség van olyan minőségi állományra, amely képes kihozni a maximumot ezekből a berendezésekből, megvédve a Magyar Honvédség elektronikus rendszereit, illetve kiszolgálva a harcoló és műszaki csapatok híradós és informatikai igényeit” – tette hozzá a főtörzsőrmester.

202404_Mór_pályaorientációs_nap_DR (4)

A végzősök évről évre egyre intenzívebb érdeklődést mutatnak a katonai pálya iránt – osztotta meg tapasztalatait Dankó-Fonyódi Henrietta, a Táncsics Gimnázium igazgatója, aki szerint mindezt az is bizonyítja, hogy pillanatok alatt megteltek a helyek a pályaorientációs napon tartott honvédségi témájú előadásokra. Az intézményvezető szerint kifejezetten előnyös, hogy a fiatalok többféle szolgálati rendszerben is gondolkodhatnak. „Az altiszti vonal iránt érdeklődők mellett több olyan diákkal is beszéltem, akik a sikeres felsőoktatási felvételi érdekében teljesítenének katonai szolgálatot, a többletpontok megszerzésének céljával” – közölte Dankó-Fonyódi Henrietta, aki szerint rendkívül érdekes és színvonalas programot biztosítottak a diákoknak a híradós és toborzó katonák. „Az erőfeszítés biztosan nem volt hiábavaló, hiszen lányok és fiúk egyaránt vonzónak találják ezt a különleges, kalandokkal teli, kihívásokban gazdag egyenruhás világot” – zárta gondolatait az intézményvezető.