Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva kész együttműködni Iránnal?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 18. 17:36

Az iráni és az orosz elnök azt óhajtja, hogy a két ország erősítse kapcsolatait – számolt be a teheráni állami televízió honlapján megjelent írás, amely a két államfő telefonbeszélgetését ismertette. Mahmúd Ahmadinezsád és Dmitrij Medvegyev egyetértett abban, hogy Iránnak és Oroszországnak mindig is „barátnak és kollégának” kell lenniük.

Ahmadinezsád leszögezte: az iszlám köztársaság kedvezően fogadja a kétoldalú kapcsolatok megerősítését. Medvegyev azt fejtette ki, hogy Moszkva kész a számos területre kiterjedő együttműködésre Iránnal. Az orosz elnök egyebek között az energetikai szektort és a közlekedési ágazatot említette.

A televízió honlapja nem közölte a két államfő telefonbeszélgetésének időpontját.

Megfigyelők utalnak arra, hogy Moszkva azonban csak azokon területeken működik együtt Teheránnal, amelyek nem esnek az Irán-ellenes ENSZ-szankciók hatálya alá. Oroszország szeptemberben megtagadta, hogy Iránnak leszállítson egy S-300-as légvédelmi rakétaelhárító rendszert. Moszkva azzal érvelt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának júniusban hozott Irán-ellenes újabb szankciócsomagja tiltja bizonyos fegyverfajták eladását az iszlám köztársaságnak.