Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva nem szállít támadó fegyverrendszereket Teheránnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. december 27. 6:42

Oroszország nem szállít semmiféle támadó fegyverrendszereket Iránnak – erősítette meg Moszkvában Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

A vezető orosz diplomata azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint a korszerű Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer leszállítását már megkezdte Oroszország az iráni félnek. A hét végén az amerikai külügyminisztérium is információt kért Moszkvától, hogy megfelel-e a tényeknek az Sz-300-as rakétarendszer iráni eladása, miután Iszmáil Kovszari, az iráni parlament védelmi bizottságának elnökhelyettese sajtójelentések szerint közölte: Irán és Oroszország megállapodott az Sz-300-as légvédelmi rendszer szállításáról, s egyes részeinek szállítása már megkezdődött.

Az Sz-300 rakétarendszer iráni szállítását cáfolta korábban a Roszoboronexport orosz állami fegyverexportőr cég, s egyben a nemzetközi hadiipari együttműködést felügyelő orosz szövetségi szolgálat is.

Szergej Rjabkov csütörtökön újólag azt hangoztatta, hogy az orosz-iráni hadiipari együttműködés a nemzetközi joggal teljes összhangban, annak keretei között valósul meg, az orosz törvényeknek megfelelően.

Az Sz-300-as rendszer rakétái akár 150 kilométeres távolságból is képesek megsemmisíteni pilóta vezette vagy távirányítású repülőgépeket, ballisztikus rakétákat. Egy rakétakomplexum három kilövőegységből áll, amely négy-négy rakétával rendelkezik, s egyszerre hat célt követhet nyomon ezzel az összesen 12 rakétával.