Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán is a kalózok ellen vonul

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. december 27. 6:46

Aszo Taro japán miniszterelnök pénteken utasítást adott, hogy készítsék elő japán hadihajók Szomáliába küldését a kalózok elleni fellépésre – jelentette be védelmi minisztérium.

“Aszo Taro arra kért, gyorsítsuk fel az előkészületeket annak érdekében, hogy az önvédelmi erők minél előbb felléphessenek a kalózkodás ellen" – mondta újságíróknak Hamada Jaszukadzu nemzetvédelmi miniszter.

Japánnak ugyanakkor korlátozott cselekvései lehetősége van a második világháború utáni alkotmánya miatt, amelynek értelmében a haditengerészet csak japán zászló alatt hajózó vagy japán állampolgárokat szállító hajókat védhet.

A Kyodo hírügynökség szerint a japán kormány várhatóan már januárban rendeletet ad ki az önvédelmi erőkről (hadsereg) szóló törvénnyel összhangban egy “tengeri rendőrségi misszióról". A járőrözés februárban kezdődhet. Ez lenne a japán haditengerészet első rendőrségi feladata a második világháború vége óta.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott fel, amelyben felszólítja az államokat, hogy lépjenek fel a kalózkodás ellen a szomáliai partoknál. Számos ország, közöttük Kína jelentette be, hogy hadihajókat küld az Ádeni-öblön áthaladó teherhajók védelmére.