Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mubarak mielőbb folytatni akarja a béketárgyalásokat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 5. 12:02

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök sürgette Izraelt egy vasárnap megjelent interjújában, hogy folytassa a béketárgyalásokat a palesztinokkal onnét, ahol azok tavaly megszakadtak, mert szerinte a megbékélési folyamat “nem bír el még egy kudarcot”.

A tárgyalások azután szakadtak meg, hogy lemondott Ehud Olmert izraeli miniszterelnök kormánya. Felújításukhoz azonban mindkét félnek új keretet kell kialakítania. A palesztinok onnét akarják folytatni, ahol abbahagyták, Benjámin Netanjahu új izraeli miniszterelnök viszont azt állítja: nem kötelezik azok az engedmények, amelyeket elődje tett.

“Ésszerűtlen és elfogadhatatlan újra az elejétől kezdeni. Mondtam az izraelieknek, hogy az általuk folytatott telepbővítés felemészti a palesztin területeket, ezért azonnal abba kell hagyniuk. Ha nem rendezik békésen és igazságosan a palesztinok ügyét, akkor a Közel-Kelet továbbra is egy instabil térség marad. A helyzet válságos, és a megbékélési folyamat nem bír el még egy kudarcot" – mondta Mubarak az egyiptomi fegyveres erők lapjának nyilatkozva.