Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelem a rögtönzött robbanóeszközök ellen

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. október 5. 11:29

A világ válságtól sújtott területein, ahol a NATO béketeremtő, illetve békefenntartó műveleteket hajt végre, az aszimmetrikus hadviselés egyik következményeként jellegzetes és rendkívül hatékony pusztító eszközzé váltak a rögtönzött robbanóeszközök, melyek a NATO és szövetségesei veszteségeinek több mint 70 százalékát okozzák.

A robbanóeszközök elleni védelemre való felkészülést a Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (Norfolk) e célra létrehozott integrált munkacsoportja koordinálja. Az integrált munkacsoport kezdeményezésére, a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály szakmai felügyeletével 2008 decembere óta a Magyar Honvédség is bekapcsolódott a felkészülést biztosító rendezvények menetébe.

A rögtönzött robbanóeszközök elleni kiképzés egyik központi helyszíne a törökországi Izmir, a németországi Hochenfels és a norvégiai Stavanger mellett a MH Központi Kiképző Bázis, amely immár negyedik alkalommal adott otthont a rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenység egyik tanfolyamának, 2009. szeptember 21. és október 2. között. Ezúttal, a múlt év decemberi hadműveleti szeminárium és az ez évi júniusi hadműveleti törzstiszti tanfolyamok után, a júliusi kéthetes felkészülést követően ismét a kiképzők kiképzése szakmódszertani képzésre került sor. A tanfolyamon ezúttal tizennégy NATO ország 45 tisztje és tiszthelyettese vett részt, ezen kívül két-két osztrák és szingapúri katona is érkezett Szentendrére.

A tanfolyam eredményes lebonyolításának elengedhetetlen feltétele volt a felkészítésnek otthont adó, a helyszíneket és a feltételeket biztosító MH KKB és közreműködő MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola katonáinak, a külföldi oktatók, valamint a hallgatók zökkenőmentes, közös munkája, melyhez hathatós segítséget nyújtott a MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzse és a MH 5. Bocskai István Lövészdandár.

 

A kéthetes kurzus egy gyakorlati és egy elméleti fázist foglalt magába. A szakmódszertani felkészítés első részében rövid előadássorozatot hallgattak meg a résztvevők, majd ennek, illetve a már meglévő és rendszerezett ismereteik birtokában a csobánkai gyakorlótéren – módszertani bemutatót követően – a bázis által biztosított technikai eszközökkel és fegyverekkel, kiscsoportos foglalkozás formájában begyakorolták a rögtönzött robbanóeszközökre való reagálás harci technikáit. A feladat ideiglenes ellenőrző-áteresztő pont telepítése és működtetése, személyek és járművek átvizsgálása volt, valamint helyes reagálás egy komplex támadásra, mely utóbbit rögtönzött robbanóeszközök és kézifegyverek együttes alkalmazásával hajtott végre a magyar katonákból álló alájátszó csoport.

A kiképzés második hetét zászlóalj szintű törzsgyakorlás zárta a laktanyában berendezett előadóteremben és a hálózatba kapcsolt kiscsoportos foglalkozási helyeken. Az ilyen típusú tanfolyamok nagyon fontos követelménye, hogy biztosítsák a saját nemzeti képesség megteremtésének feltételeit is, azaz a résztvevő magyar hallgatóknak olyan mélységű ismereteket kell szerezniük, hogy képesek legyenek missziós felkészítés keretében saját alegységeik gyakorlati kiképzésének megszervezésére és levezetésére.

 

A tanfolyamon a most első alkalommal nem NATO tagállamból érkezett részt vevők közül két szingapúri katona, WO Gerard Lee, tűzszerész kiképző és WO Heng New, felderítő, beszámolt arról, hogy hazájukban szeretnék felépíteni saját programjukat, amelynek központi témája a rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenység. Hangsúlyozták, hogy fontosnak tartják a felkészítést, hiszen az itt elsajátított ismereteket hasznosíthatják az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonáik. Látogatásuk célja az volt, hogy lehetőségük legyen tanulmányozni egy ilyen típusú kurzus felépítését, tartalmát, annak érdekében, hogy adaptálhassák a tanfolyamot a szingapúri hadseregnek. Kiemelték továbbá, a felkészítés során megtapasztalták, az egyes nemzetek hogyan látják a rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenységet. Ez nagy segítséget nyújt ahhoz, hogy Szingapúrban a saját harcászatukhoz mérten tudják kialakítani programjukat.

David Culler ezredes, a Szövetséges Transzformációs Parancsnokság Rögtönzött Robbanóeszközök Elleni Tevékenység Integrált Munkacsoport (ACT C-IED IPT) vezetőjének tájékoztatása szerint a parancsnokság az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve a jövő évben is koncentráltan a MH Központi Kiképző Bázist tekinti a magyarországi rögtönzött robbanóeszközök elleni védelem tanfolyamai legoptimálisabb helyszínének. A laktanya, és annak gyakorló- illetve lőterei, a repülőtér és a külföldi résztvevők szálláshelye egyedülálló módon harminc perces utazási, illetve szállítási távolságon belül helyezkednek el. 2010-ben megkezdődik a felkészülés a Magyar Honvédség nemzeti C-IED képesség megteremtésére irányuló akkreditációs eljárásra. Sikeres akkreditáció esetén, a kiképző bázison működhet a „megosztott kiválósági központ"-ként a NATO Rögtönzött Robbanóeszközök Elleni Tevékenység nemzeti és regionális Kiképzési Központja.