Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát a műhelyben és a rendőrségen

Szöveg: Szűcs László |  2009. október 5. 11:15

A 40. héten, azaz szeptember 28-a és október 4-e között 71 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül tizenhét esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Nagy Balázs főtörzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1851 bejelentést kaptak.

Szeptember 28-án, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőkövesdre hívták a Magyar Honvédség tűzszerészeit, mivel a Mezőgazdasági Múzeum Eötvös József utcában található lezárt műhelyében egy 80 milliméteres repeszgránátot találtak. A második világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Ugyancsak ezen a napon a Hajdú-Bihar megyei Komádiban is akadt dolguk a tűzszerészeknek. A Furta felé vezető főútvonal mellett, az egyik hídnál ugyanis felújítási munkálatokat végeztek, amelynek során egy 80 milliméteres, páncéltörő gránát került elő. A szerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőr semmisítette meg.

Szeptember 29-én az érdi rendőrkapitányságról kapták a telefonhívást a tűzszerészek, hogy egy állampolgár egy feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetet vitt be az ügyeletre. A helyszínre érkező járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – 82 milliméteres világító aknagránátként azonosította a szerkezetet, amelyet a központi gyűjtőbe szállított.

Szeptember 30-án a főváros IV. kerületében, az ipari parkba vezető úttól kétszáz méterre, földmunkák közben egy világháborús gránátra bukkantak a munkások. Az 57 milliméteres repeszgránátot a Pásztor István főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Október 1-jén a Nógrád megyei Szécsényben, a sportpálya mögötti építkezésen több, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet is előkerült. A tűzszerészek a helyszínen tizenkét, különböző űrméretű és típusú gránátot, valamint hét darab 7,92 milliméteres lőszert találtak. A veszélyes szerkezetek egy részét a Fazekas Judit zászlós vezette járőr a helyszínen megsemmisítette, a szállítható állapotban lévőket pedig a központi gyűjtőbe vitték.

Október 2-án a Fejér megyei Sárkeresztúron, a Dinnyéskajtori-csatorna partján, a csatorna tisztítása közben találtak egy 105 milliméteres repeszromboló gránátot. A helyszínre érkezetett tűzszerész járőr – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – a veszélyes szerkezetet a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.