Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új biztonságtechnikai szakkabinet a Zrínyin

Szöveg: Egri Magdi |  2009. október 5. 9:10

Korszerű Biztonságtechnikai Szakkabinetet vettek birtokba a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem polgárai, amely az intézmény és a velük együttműködő biztonságtechnikai cégek példamutató együttműködéssel jött létre. A kabinet az oktatásban és a kutatásban egyaránt jól hasznosítható, működése a hallgatók, az oktatók és a kutatók hasznára válik.

Tömböl László mk. vezérezredes, vezérkari főnök fogadásával kezdődött az avatóünnepség. A szép számmal összegyűlt közönség előtt Prof. Dr. Szabó János rektor mondott avató beszédet.
A Biztonságtechnika Szakkabinet átadása is mutatja, mondta a rektor, hogy folytatódik az Egyetem néhány évvel ezelőtt elkezdődött nagyarányú infrastrukturális fejlődése. Mivel a biztonságtechnika ma az egyik olyan szak, amelynek oktatásában a ZMNE egyedülálló, ha jó színvonalú képzést nyújt, ez erősíti helyzetét a felsőoktatási piacon. Olyan időszakban vehetik birtokba az egyetem polgárai a szakkabinetet, amikor a biztonság és a biztonságtechnika a világon és Magyarországon egyre nagyobb fontossággal bír.

1595892026

Szabó János hangsúlyozta, hogy a kabinet az oktatásban és a kutatásban egyaránt jól hasznosítható, működése mind a hallgatók, mind az oktatók, mind a kutatók hasznára válik.
Miután a közönség elhelyezkedett a szakkabinetben, Sipos Jenő dékán felvázolta a biztonságtechnika képzés helyzetét. 1998 óta van biztonságtechnikai oktatás az Egyetemen. 2004-től, a bolognai folyamat részeként a képzés megváltozott, a BSc-MSc képzésre történő áttéréskor a 45 szakból 13 szak maradt meg, ezáltal a harmadik legnagyobb szak lett a had- és biztonságtechnika, amelyet csak a villamos- és gépészmérnök szak előz meg.
2008-ban lehetővé vált az Egyetem számára, hogy államilag támogatott hallgatókat is felvegyen a szakra. 2007-ben székhelyen kívüli képzést indított az Egyetem Ózdon, illetve 2009-ben Szegeden.

1595892027

A biztonságtechnikai képzés összetett, 7 szakiránya van, ebből 5 katonai szakirány.
A Biztonságtechnika szak piacorientált, gyakorlatérzékeny szakma, mondta a dékán. Jelenleg közel 1000 hallgató tanul a szakon, de a Bolyai Karnak a közelmúltban történt kapacitás akkreditáció alapján összességében 1600 fő felvételére van lehetősége.
Sipos dékán a Bolyai elé tűzött fő célokról is beszélt: dolgoznak egy szituációs lőtér létrehozásán, amelynek átadása 2010 elején várható. Ezzel nemcsak a katonai ösztöndíjas hallgatók gyakorlati képzésének színvonala növekedhet majd, de a védelmi szféra egészének képzésébe bevonható. Előkészítés alatt van a mérnök-informatikus, a gépészmérnök és tűzoltó szak indítása.

A közeljövőben autósiskolát hoznak létre, amelyet az ösztöndíjas hallgatókon kívül a civil hallgatók és mások is igénybe vehetnek. Terveik között szerepel a FANUC Robotics Kiválósági Központ létrehozása.
Sipos Jenő dékán úgy látja, a feltételek adottak ahhoz, hogy a kutatók, oktatók, hallgatók, valamint a biztonságtechnikai szakma együttműködése szélesedjen, s benne minden szereplő megtalálja a helyét.

1595892027

Tömböl László mk. vezérezredes, vezérkari főnök üdvözölte a szakkabinet létrejöttét. Mindig öröm, mondta, amikor valami új, modern dolog jön létre, ami hatékonyabbá, célirányosabbá teszi az oktatást-kutatást. Köszönetét fejezte ki a tervezőknek és a megvalósítóknak az elvégzett munkáért.
A megnyitó a szakkabinetben elhelyezett eszközök, berendezések gyakorlati bemutatójával zárult.

1595892027

Fotó: Nehrebeczky Mária