Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műholdak pályára állítására használnának vadászgépeket

Szöveg: JETfly |  2008. november 11. 9:40

Franciaország – Oroszország és az Egyesült Államok példáját követve – azt tervezi, hogy alkalmassá teszi vadászgépeit kis méretű, alacsony keringési magasságú műholdak fellövésére.

A speciális indítószerkezetet a repülőgép törzsén lévő függesztési pontokhoz rögzítenék. Ennek segítségével a gép egy megközelítőleg 112 kilogrammos műhold fellövésére lesz képes.

Az amerikaiak és a szovjetek már évtizeddekkel ezelőtt próbálkoztak hasonló szerkezetekkel. A szovjetek kifejlesztették az ASAT (Anti-Satellite Missile) műhold elleni rakétát, mely alkalmas volt az 555 kilométer magasságon lévő műhold megsemmisítésére.

Az oroszok azóta modernizálták és átalakították a rendszert, így akár a Szu-30-as harci gépek, valamint a Tu-22M bombázók is alkalmasak lehetnének kisebb műholdak fellövésére.

Az Egyesült Államok ASAT programjának alapját az 1.2 tonnás ASM-135A rakétákkal felszerelt F-15-ösök alkották, ezek semmisítették volna meg a műholdakat.

A fejlesztés 1977-ben vette kezdetét, az első és egyetlen „éles" tesztelés pedig 1985-ben zajlott le, melynek során egy elavult kommunikációs műholdat semmisítettek meg egy rakéta segítségével. Ezután a Kongresszus beszüntette a programot, arra hivatkozva, hogy az ASAT révén ellenséges hadszíntérré válhat az űr. Ez azonban nem hatotta meg az oroszokat, akik folytatták a saját rendszerük fejlesztését. 

A Szovjetunió 1991-es széthullását követően számos, korábban titkosként kezelt fegyver-project részletei kerültek napvilágra, többek között az ASAT program is. Jelenleg a kazahsztáni Kazcosmos vállalat (ami kifejlesztette az orosz műhold elleni rakétát) fáradozik egy műhold-fellövési program kivitelezésével. A modern rendszerek már a kisebb súlyú műholdakat preferálják, melyek olcsóbb, de hatékonyabb miniatűr elektronikával vannak felszerelve.

A Strategypage információi szerint a franciák is elővették és leporolták a régi terveket, így egy olcsó és hatékony eszközhöz jutnának. Felesleges ugyanis a méregdrága, nagy teljesítményű rakétákat használni a kis méretű, alacsony keringési magasságú műholdak fellövésére.