Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EU aggódik, de nem küld katonát

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. november 11. 9:43

Az Európai Unió külügyminiszterei – brüsszeli tanácskozásukon – aggodalmukat hangoztatták ugyan a kongói helyzet romlása miatt, de nem döntöttek katonák oda vezényléséről.

“A humanitárius állapotok több mint katasztrofálisak" – fogalmazott Bernard Kouchner, az EU soros elnökségét betöltő Franciaország külügyminisztere, kétségeit hangoztatva, hogy az országban tartózkodó 17 ezer ENSZ-békefenntartó képes lenne megbirkózni a helyzettel.

Ennek ellenére az unió a maga részéről egyelőre csak diplomáciai eszközökkel kíván hozzájárulni a megbékéléshez.

Kongó keleti részén lázadó erők vívnak harcokat a kormánycsapatokkal. A konfliktusban egymással ellenséges törzsek – tuszik és hutuk -, illetve rajtuk keresztül áttételesen ruandai kormányerők is érintettek. Becslések szerint legkevesebb negyedmillió ember volt kénytelen elmenekülni otthonából, és televíziós híradásokban brutális képsorok mutatják, milyen nehézségekbe ütközik valamelyes “rend" fenntartása az éhező tízezreket összezsúfoló menekülttáborokban. Újabban koleraveszély is felütötte a fejét.

Az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásukon röviden foglalkoztak Irakkal is, és az erről kiadott közös állásfoglalásban üdvözölték a haladást, amit a biztonsági helyzet terén, illetve a nemzeti megbékélés útján eddig sikerült elérni. Ez utóbbi vonatkozásban kiemelték a tartományi választások lebonyolításáról szóló jogszabály elfogadását.

A délkelet-ázsiai Mianmarral (a volt Burmával) kapcsolatban az uniós külügyminiszterek sajnálkozásuknak adtak hangot amiatt, hogy nincs előrehaladás a demokráciába való átmenet útján, és hangsúlyozták: a 2010-re tervezett választások hiteltelenek lesznek, ha a hatóságok nem bocsátják szabadon feltétel nélkül az összes politikai foglyot.