Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mumbai: folytatódik a túszdráma

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. november 28. 7:39

Mintegy 93 embert, többségében külföldieket engedtek szabadon pénteken a mumbai Oberoi/Trident luxusszállóból, 36 órával azután, hogy iszlamista szélsőségesek támadták meg a hotelt. A fegyveres erők kommandósai továbbra sem uralják a helyzetet.

Kommandósokat dobtak le helikopterekről péntek reggel a mumbai zsidó közösségi házra, ahol fegyveres szélsőségesek még mindig legalább tíz izraelit tartanak fogságban. Szemtanúk beszámolója szerint a kommandósok akciója előtt katonák tüzet nyitottak az épületre feltehetően abból a megfontolásból, hogy elvonják a túszejtők figyelmét.

Több mint 24 órával a merényletsorozat kezdete után az indiai biztonsági erőknek még mindig nem sikerült ellenőrzés alá vonni a Tádzs Mahal és az Oberoi luxusszállót sem. A rendőrség közlése szerint péntek reggel több tucat embert menekítettek ki az Oberoiból, ahol előző este még kétszáz ember, köztük franciák, izraeliek, olaszok és dél-afrikaiak várták a kiszabadulást. Mintegy 93 embert, többségében külföldieket engedtek szabadon pénteken a mumbai Oberi/Trident luxusszállóból, 36 órával azután, hogy iszlamista szélsőségesek támadták meg a hotelt. Az Oberoi szállodacsoport elnökhelyettese csütörtökön este azt közölte, hogy legalább 200 embert tartanak fogva a terroristák.

Közben az ausztrál hatóságok megerősítették, hogy egy második ausztrál állampolgár is életét vesztette a mumbai támadásokban. Az áldozat, a 71 éves Doug Markell, volt tartományi képviselő, vakációját töltötte Indiában. A másik áldozat egy 49 éves üzletember, Brett Taylor volt, aki egy kereskedelmi küldöttség tagjaként érkezett Mumbaiba.