Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Musarraf kész lemondani

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2007. november 21. 8:47

Musarraf kész lemondani – no persze nem a hatalomról, hanem az egyenruhájáról. A pakisztáni tábornok-elnök ugyanis megígérte, hogy lemond a haderő parancsnoksági tisztjéről, amennyiben minden akadály elhárul azelől, hogy elnökként új esküt tegyen.

Musarraf elnökön igen nagy a nemzetközi nyomás, amely arra irányul, hogy vessen véget a hó elején bevezetett rendkívüli állaptnak, és engedjék el a politikai okokból őrizetbe vett személyeket, és tartson demokratikus választásokat.

„Ha a legfelsőbb bíróság csütörtökön a várakozásoknak megfelelően elutasítja az utolsó, Musarraf újraválasztása ellen emelt kifogást is, akkor az elnök napokon belül szögre akasztja egyenruháját" – mondta Málik Mohammed Kajum főügyész, aki szerint Musarraf szombaton vagy vasárnap tehet esküt immár polgári elnökként.

A bíróság hétfőn már döntött öt, az október 6-i, Musarraf elsöprő győzelmével végződött választással kapcsolatban benyújtott panaszokról – elutasítva valamennyit.

A héten bejelentették azt is, hogy január 8-án tartják a választásokat Pakisztánban, és szabadon engedtek több ezer politikai foglyot.

Benazir Bhutto vezető pakisztáni ellenzéki, volt kormányfő kedden késő este úgy nyilatkozott, „jó jel" lenne, ha Musarraf távozna a katonaság éléről, és civil elnökként irányítaná az országot.