Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

The (road)show must go on!

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2007. november 21. 7:47

Peti vagyok, győri egyetemista. Egy év múlva kapok diplomát, ha minden jól megy. Picit aggódom, nem pontosan látom, hogy milyen szakterületen fogok elhelyezkedni. A világ nagyon megváltozott… ma például a Magyar Honvédség „egyetemi roadshowja” (!) látogatott el hozzánk a Széchenyire!

A miniszter is eljött. Nem sokat tudtam eddig a haderőről, de mindenfelé hallom: átalakult, megváltozott. Ma már szó sincs sorozásról és persze keresnek katonákat, pilótákat – immár önkéntes alapon… Ott maradtunk óráink után a Nikivel, hátha előrébb tudja tolni a szekerünket a Szekeres.

Niki pesszimista, mint mindig. Szerinte jó dolog, hogy a honvédség is kilépett a munkaerőpiacra és ennyire reklámozza magát a fiatalok között. Csakhogy valakitől azt hallotta: kevés a pénz. Mihez képest? – mondom neki. Megkérdeztünk egy toborzót. Kedves volt és részletesen elmondott mindent. Összességében senki sem lesz kőgazdag a bevonulás után, de hallottunk már rosszabbat is. Viszont ami igazán menő lehet – vadászpilótának lenni! A Niki beült a szimulátorba, a Topi becenevű egyenruhás arc meg mindent elmagyaráz

1595871176
ott neki. Így emelkedj, úgy fordulj…közben persze sztorizgatott is…hát nem semmi, amiket mesélt… Kanadában képzik a magyar pilótákat és hát ugye ott a Gripen, ami csúcsszuper, több helyen is olvastam róla. 2010-ben áll teljesen rendszerbe – katonásan ezt így mondják. Felírtam minden fontos infót, végül is sose tudni.
Én nézegettem volna még a fegyvereket is, de a Nikit inkább Afganisztán érdekelte. Igazából nem vágom, hogy pontosan mit is csinálnak ott a magyarok, szóval odaültünk a hangszórók mellé.

Jó ötlet volt – a missziót megjárt srác az előadóteremben beszélt, de kinn is lehetett hallani, a standok között. Mesélgetett az ottani „projektekről". Állítólag arrafelé mindenki taxis, akinek van járműve – elviszi a másikat. Megdöbbentő, hogy egy itthon semmiségnek számító imaszőnyeg mennyit jelent az ottaniaknak…! A kutakról, felújított tantermekről és kórházakról nem is beszélve. Korábban tanultam pszichológiát, de ott kinn, élesben nagyon kemény lehet ez a „CIMIC-meló." Meg úgy egyáltalán.
Elment az idő szépen, beültünk az előadóba, meghallgattuk a honvédelmi minisztert. Átszervezték a haderőt, több lett a „katona" katona, szóval az, aki bevethető. Fejlesztettek olyan képességeket, amelyekre a NATO-ban szükség van. Niki azt súgja, hogy nyilván fényezi valamennyire a dolgokat. Hát passz. Állítólag beszélt a rektorral: legyen nálunk is védelmi alapismeretek tantárgy, távoktatásban. Biztos felvenném, szerintem ezt mindenkinek tanulnia kellene.

Pápán meg NATO-bázis lesz! Tizenhét ország összefog és közösen alakítanak ki egy szállító-flottát, C-17-esekből. Azok böhöm nagy gépek, a Boeing gyártja őket és elég nekik rövid kifutópálya is. Minden állam annyit fizet, amennyit használja. Mi állítólag 1,38 százalékban járulunk hozzá a közös költségvetéshez. Ha külön szállítanánk, tizennégyszer kerülne többe! (Ez durva.) Persze engem az jobban érdekelt, hogy 300-500 „civil" munkahely teremtődik ezáltal. (Ezt is felírtam!)
Végeztek nemrég közvélemény-kutatást. Igaz, hogy „csak" 3000 embert kérdeztek meg, de az önkéntes haderő a tűzoltók és a posta után harmadik az elismertségi rangsorban. Érdekes, hogy noha itt eléggé hangsúlyozták a missziók fontosságát (még fotókiállítás is volt!), ennek elle

1595871176
nére a megkérdezettek a katasztrófák esetén történő segítségnyújtást tartják a legfontosabb katonai feladatnak, persze a többi teendő is szép pontokat kapott. „A Duna néha árad " – mondta Szekeres Imre – hát mi már csak tudjuk és bárcsak „néha" áradna… De tény: a katonák mindig segítenek!

Megerősítette bennünk: minden misszió veszélyes. Személyesen meglátogat minden váltást és az őt kísérő katonák a tábor területén háromszor (!) próbálják el a „koreográfiát", hogy minden simán menjen. Azt eddig nem is tudtam, hogy összesen több mint ezren szolgálnak egy időben külföldön! Közben a Niki mobillal csinált egy-két képet (na meg mások is) – komolyan, tisztára sztár lesz ez a miniszter. Összességében érdekes előadás volt, nekem tanulságos. Kicsit hiányoltam, hogy nem beszélt a katonák itthoni mindennapjairól, a kiképzésekről. Kérdések nem voltak; elindultunk haza. Azt beszéltük a többiekkel, hogy piacra kellene dobni egy PC-s Gripen-szimulátor játékot, jó kis reklám lenne a Magyar Honvédségnek.
Még utoljára megkérdeztem a toborzóktól, hogy lesz-e még valahol ilyen rendezvény. Mondták, naná, decemberben Gödöllőn. Rácsörgök majd az unokatesómra, ő ott tanul. Hát igen: the (road)show must go on!