Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Musarraf óva inti az amerikaiakat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. január 12. 9:53

Megszállóknak tekintenék az amerikai katonákat, ha azok pakisztáni felhatalmazás nélkül az országba behatolva az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet fegyvereseire vadásznának – figyelmeztette Washingtont pénteken Pervez Musarraf pakisztáni elnök.

A politikus a szingapúri The Straits Times című lapban hangoztatta: ha az amerikaiak engedély nélkül jönnének, az sértené Pakisztán szuverenitását. – Bárkivel szembeszállunk, aki behatol hegyeink közé – tette hozzá az államfő. A dél-ázsiai országra egyre nagyobb amerikai nyomás nehezedik, hogy számoljon le a pakisztáni-afgán határ vidékén tevékenykedő fegyveresekkel.

Washingtoni vélekedés szerint valószínűleg itt bujkál az al-Kaida vezére, Oszama bin Laden, valamint a nemzetközi terrorhálózat második számú vezetője, Ajmán az-Zavahri. A tálib szélsőségesek pedig innen indítják támadásaikat az Afganisztánban állomásozó szövetséges erők ellen. Pakisztánban február 18-án tartanak parlamenti választásokat, amelyeken a közvélemény-kutatások szerint jelentős sikereket érhetnek el a meggyilkolt Benazir Bhutto hívei és más ellenzéki pártok. Győzelmük esetén azt helyezték kilátásba, hogy alkotmányos vádemeléssel elmozdítják tisztségéből Musarrafot.

A jelenlegi államfő helyzete azért ingatag, mert korábban menesztette a legfelsőbb bíróság tagjait, valamint tavaly felfüggesztette az alkotmány hatályát. Musarraf az interjúban most kijelentette, hogy ha alkotmányos vádat emelnek ellen, akkor inkább lemond tisztségéről, és távozik a politika színpadáról.