Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műszaki katonák gyakorlatoztak a Tiszán

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: Janó Miklós őrmester |  2021. október 19. 14:43

A PMP típusú hadihíd üzemeltetését gyakorolták a Tiszán október első heteiben a NATO CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units – Szárazföldi Parancsnokságok és Egységek Harckészültségének Értékelése) ellenőrzésre készülő műszaki katonák.

Tisza_műszaki (5)

Az elmúlt két hétben megtartott felkészítések során, a szentesi műszaki ezred kiképzői - a fokozatosság elvét követve - az átkelés kiképzés tárgyköreit: vízen járási alapismereteket, a híd- és áthajózási kompok összeállítását, komp-, deszant-, és hídátkelőhelyek berendezését, illetve üzemeltetését gyakoroltatták a résztvevőkkel.

Az októberi NATO CREVAL ellenőrzésre készülő MH Közepes Lövészdandár 2. Harctámogató Műszaki Százada az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalj, a Harctámogató Műszaki Század, illetve az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonáiból áll.

Tisza_műszaki (8)

Tóth Viktor főhadnagy, a Harctámogató Műszaki Század megbízott parancsnokaként elmondta: a katonák a PMP hadihíd kezelését, illetve a kapcsolódó feladatokat egyéni szinten elsajátították és begyakorolták. „A kiképzést sikeresnek tekintem, az állomány felkészült a következő lépésre, a hídátkelőhely berendezésére és folyamatos üzemeltetésére” – hangsúlyozta a főhadnagy.

Az MH Közepes Lövészdandár műszaki alegységeinek az ellenőrzése a tervek szerint két hét múlva kezdődik, addig a szentesi vízi gyakorlótéren tovább folytatódik a kiképzés.

A NATO CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units) kifejezés a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt zászlóalj szintű, szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszerét jelenti.