Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Művelet-irányítás digitális eszközök segítségével

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei, Báló Róbert százados |  2020. október 3. 7:12

A HUNTACCIS automatizált vezetési és irányítási rendszer elméleti és gyakorlati képzésén, valamint annak tesztelésében vettek részt szeptemberben az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonái.

HUNTACCIS (1)

A vezetési és irányítási rendszer végleges célja, hogy a különböző harcászati mozzanatok, illetve a harcvezetés ezen a rendszeren keresztül valósuljon meg. Ez azt jelenti, hogy a katonák a digitális platformok segítségével harctéri körülmények között is képesek egymással a hatékony kommunikációra és információk cseréjére. A rendszer segítségével lehetőség van GPS alapú nyomkövetésre (Blue Force Tracking), üzenetek küldésére-fogadására, koordináták levételére, kijelölésére, pozíciók meghatározására, amik lényegesen felgyorsítják a műveletek tervezését, irányítását és a meghozott döntések támogatását.

A szoftver az egységes NATO szabvány jelrendszert használja, ami alapján meg lehet jeleníteni a saját, baráti és ellenséges erők helyzetét. Továbbá lehetőség van a különböző cselekvési változatok kidolgozására, amelyek gyorsan és könnyedén szerkeszthetők, elősegítve ezzel a hatékony műveletvezetést.

HUNTACCIS (6)

Bartyik Zoltán őrnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár híradó és informatikai főnöke elmondta: a rendszer tesztje a kezelői szintű felkészítéssel kezdődött, amelyet Hódmezővásárhelyen már a dandár saját kiképzett oktatói tartottak. „A visszajelzések alapján a felkészítés sikeres volt és az állomány elsajátította a kezeléséhez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket” – fogalmazott az őrnagy.

Ezt követően a katonák a Bakonyban található lő- és gyakorlótéren - harcászati feladatokat szimulálva - különböző távolságokon és terepviszonyok (erdős, hegyvidéki) között tesztelték a vezetés irányítási rendszert. A próbahasználat során a fejlesztők folyamatosan segítették a résztvevők munkáját.

„A szoftver folyamatos fejlesztés alatt áll, ezért lehetőség van a felmerülő innovatív ötletek alkalmazására, amelyek jobbá tehetik a szoftver működését és gyakorlati alkalmazhatóságát” – hangsúlyozta Bartyik őrnagy.

GALÉRIA