Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

V. Soft Caps: a nem-kinetikus harcászati gyakorlat

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ |  2020. október 3. 8:31

Véget ért az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ „Soft Caps” elnevezésű, nem-kinetikus harcászati gyakorlata.

SOFT CAPS  (1)

Az ötödik alkalommal megrendezett gyakorlaton - a korábbi évek tapasztalatai alapján, valamint a kialakult vírushelyzet miatt – a katonák kis csoportokban, egy héten át csak a CIMIC alapképességeket gyakorolták. A kijelölt csoportok valós környezetben, valós alájátszókkal, azonban nem előre megírt forgatókönyv alapján találkozókat szerveztek, majd jelentést készítettek a rendszerezett és összegyűjtött információkról. A találkozók szereplői Szentendre és a vonzáskörzetében lévő települések polgármesterei voltak, akik nagy örömmel fogadták a CIMIC-csoportokat és készségesen válaszoltak feltett kérdéseikre.

SOFT CAPS  (2)

A „Soft Caps” gyakorlat jó alapot biztosított hazai környezetben begyakoroltatni a CIMIC szakállomány tagjait, hogy a különböző békemissziós feladatok és készenléti szolgálatok során hogyan működjenek együtt a helyi szervezetekkel, kormányzati és nem kormányzati szereplőkkel. Az elsajátított tapasztalatokra nagy szükség lesz a műveleti területen, ahol átfogó képet kell kialakítaniuk a civil és információs környezetről, hozzájárulva a parancsnok döntéselőkészítéséhez és a missziós sikeréhez.

SOFT CAPS  (3)