Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy erőkkel halad a haderőfejlesztés!

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Horváth Sztaniszláv és Szakál Szebáld |  2023. október 31. 13:29

Hamarosan Gidrán harcjárműveket fognak gyártani Győrben – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Honvédelmi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatóján október 31-én, kedden, Budapesten.

2023.10.31_Miniszteri_sajtaj-6

Egyetértési megállapodást írt alá vegyesvállalat létrehozásáról Ergin Ufuk Aykol, a Nurol Makina török hadiipari vállalat vezérigazgatója, Mehmet Atak, a Nurol Makina Hungary Kft. vezérigazgatója, valamint dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzetvédelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója és Hetzmann Béla, a RÁBA Autóipari Holding Nyrt. vezérigazgatója Budapesten. A megállapodást Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ellenjegyezte.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón a miniszter úgy fogalmazott: a magyar haderőfejlesztés magabiztosan halad előre, aminek számos jelét látni, legyen szó akár új fegyverrendszerek beszerzéséről, vagy éppen egy hadi és védelmi ipari beruházás megkezdéséről.

„A magyar kormány már 2015-2016-ban felismerte, hogy a közép-európai régió egyre nagyobb biztonsági kihívásokkal szembesül, ezért a magyar haderőt fel kell készíteni arra, hogy mindenkor garantálni tudja a magyar emberek biztonságát” – mondta a honvédelmi miniszter, hangsúlyozva: a magyar védelmi ipar kiépítése a hazai gazdaság megerősítését szolgálja, ami nemzeti érdekünk.

2023.10.31_Miniszteri_sajtaj-14

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: ebben a tekintetben hazánk kiemelt stratégiai partnere a – nemzetközi viszonylatban is jelentős – Nurol Makina gyár, amelynek köszönhetően immár ötven, Gidrán páncélozott harcjármű állhatott a Magyar Honvédség szolgálatába. A magyar haderőben – az ősi magyar lófajta után – „Gidrán” névre keresztelt harcjármű rendszeresítésével olyan képességre tett szert a fejlődő Magyar Honvédség, amely nagyon hamar elengedhetetlen részévé vált a katonák minden tevékenységének.

A tárca vezetője felidézte, a Gidrán járművek védelmi integrációja – azaz a török alap gépjármű felszerelése harcászati, rádiótechnikai, elektronikai eszközökkel, érzékelőkkel – Kaposváron zajlott, és továbbra is ott marad. A most aláírt egyetértési megállapodás szerint magának a harcjárműnek gyártását is hazánkban, Győrben végzik ezentúl. A gyártási tevékenység mellett ugyanakkor nagy hangsúlyt kapna a kutatás fejlesztés és az innováció is. „Itt nem pusztán arról van szó, hogy a Magyar Honvédség saját igényeire történne itt a gyártás, ez is sok száz darabot jelent az elkövetkezendő években, hanem itt egy exporttermék is születni fog. A közös gyártókapacitás a nemzetközi piacokra is gyártani fog.”

A honvédelmi miniszter kiemelte, egy ilyen együttműködés a tudás és technológia transzferrel, illetve új munkahelyek teremtésével jár. „Legalább kétszáz új munkahelyet látunk, amely a most körvonalazódó megállapodás keretében mindenképpen létrejön és a beszállítói láncok építése, erősítése, a magyar tulajdonú és Magyarországon működő beszállítói lánc fejlesztése is elválaszthatatlanul kapcsolódik a gyártáshoz” – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki bejelentette azt is, a közös vállalatot is Gidrán néven kívánják bejegyezni.