Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nagy megkönnyebbülés az al-Kaida-vezető halála”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 2. 13:42

A világ népei számára nagy megkönnyebbülés Oszama bin Laden halála – jelentette ki David Cameron brit kormányfő hétfőn az al-Kaida vezetőjenek halálhírére reagálva. „Bin Laden a legkegyetlenebb terrorista rémtettekért felelős, a (2001.) szeptember 11-i merényletért és még több más támadásért, amelyek emberek ezreinek – köztük sok britnek – a halálát okozták” – mondta Cameron. A miniszterelnök hatalmas sikernek nevezte, hogy a terroristavezér nyomára bukkantak, és így nem folytathatja világméretű terrorhadjáratát.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő magasztalta az Egyesült Államokat, és úgy vélte: Oszama bin Laden megölése „világra szóló diadal" Washington és a vele közös értékeket valló szövetségesei, valamint az igazságért, a szabadságért és a terrorizmus ellen küzdő többi demokratikus ország számára.

Avigdor Liberman külügyminiszter közölte, hogy a Fehér Ház fél órával Barack Obama elnök bejelentése előtt értesítette Izrael washingtoni nagykövetségét bin Laden haláláról. Szerinte Izrael, amely a palesztin és libanoni fegyveresek elleni harcát az al-Kaida elleni világméretű, amerikai vezetésű küzdelem meghosszabbításának tekinti, nyert bin Laden halálával. „Az al-Kaida szüntelenül próbál behatolni Gázába és Júdea-Szamariába (Ciszjordániába)" – mondta Liberman a katonai rádióban.

Simon Peresz államfő úgy vélekedett, hogy az al-Kaida terrorhálózat vezetőjének megölése „nagy siker nemcsak az Egyesült Államok, hanem az egész világ számára is, amely szabadabban lélegzik a bin Ladenre mért méltó, bár megkésett büntetés után". A Nobel-békedíjas elnök szavai szerint a terroristavezér „bitón végezte", s halála példa az erőszakos szélsőségesség önpusztító voltára. „Nézzék ezeket a gyilkosokat, ezeket a diktátorokat és terroristákat. Végül magukat ölik meg – ez a történelem igazi ítélete, amely sajnos hosszú időbe telik, és sok áldozatot követel" – mondta a közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Palesztin Hatóság is üdvözölte az al-Kaida-vezér halálát. „Az, hogy megszabadultunk bin Ladentől, világszerte jó a béke ügyének, de az a lényeg, hogy leküzdjük azt a beszédmódot és módszereket – erőszakos módszereket -, amelyeket bin Laden és mások megteremtettek és ösztönöztek a világon" – hangoztatta Gasszán Hatíb, a Palesztin Hatóság szóvivője.

India szerint bin Laden megölése alátámasztja azt az aggodalmat, hogy a különböző szervezetekhez tartozó terroristák menedéket találnak Pakisztánban. Az újdelhi belügyminisztérium hétfői közleményében felszólította Pakisztánt arra, hogy tartóztassa le mindazokat, akiknek közük volt a 166 ember életét kioltó 2008-as mumbai merénylethez.

Ünnepelnek New Yorkban

1595917856
Michael Bloomberg New York-i polgármester hétfő hajnali közleményében kifejezte abbeli reményét, hogy vigaszt jelent Oszama bin Laden al-Kaida-vezető drámai körülmények között történt megölése mindazoknak, akik elvesztették szeretteiket a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban.
„Oszama bin Laden megölése nem kisebbíti azt a szenvedést, amelyet ő okozott New York-iaknak és más amerikaiaknak, de rendkívül fontos győzelem nemzetünknek, és tiszteletadás annak a több millió nőnek és férfinak fegyveres erőinkben és másutt, akik fáradhatatlanul harcolnak népünkért. A New York-iak csaknem tíz évet vártak erre a hírre. Remélem, hogy ez valamelyest vigaszt jelent mindazoknak, akik 2001. szeptember 11-én elvesztették szeretteiket" – jelentette ki Bloomberg.

A terroristavezér halálhírét már éjfél után százak ünnepelték a New York-i Times Square környékén, ahol a hatóságok tavaly meghiúsítottak egy elhibázott merényletkísérletet a színházairól ismert terület felrobbantására. A rendőrség nagy erőkkel vonult fel a helyszínen és tűzoltókocsikat is készenlétbe helyeztek.„Ilyen veszteségek és egy ilyen tragédia után egy kicsit örülhetünk végre. Remélem, hogy ezzel végre mindannyian, a muszlimokat is beleértve, pontot tehetünk az ügy végére" – fejtette ki Patrice McLead rendőrkapitány az AFP francia hírügynökségnek.
Több százan gyűltek össze a szeptember 11-én lerombolt ikertornyok helyén kialakított téren, a Ground Zerón is. A tömegben többen azt skandálták „Bin Laden halott, Bin Laden halott!".
„2001. szeptember 11. után szavunkat adtuk mint amerikaiak, hogy nem érjük be kevesebbel, mint Oszama elfogása vagy megölése. Milliók járultak hozzá ehhez az ügyhöz, sokan a lehető legnagyobb áldozatot hozták meg a nemzetért, de betartottuk a szavunkat" – mondta Bloomberg.