Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy sebességű csapásmérő rakétát tesztelt India

Szöveg: Háború Művészete |  2008. március 10. 8:49

Egy, a lakatlan Andaman-szigeteken elhelyezett célpontot támadott az új PJ–10 BrahMos rakéta bevetésével az indiai haditengerészet egyik hadihajója. A célpont mintegy 300 kilométerre volt a rakétát indító tengerészeti egységtől.

A rakétát – melynek kifejlesztését India és Oroszország közösen oldotta meg – lehet repülőgépekről, tengeralattjárókról és hadihajókról is indítani vízfelszíni, illetve szárazföldi célok ellen egyaránt.
A kétségkívül kiemelkedő képességekkel rendelkező rakéta ára azonban meglehetősen magas, egyes források szerint ugyanis a hamarosan exportcélokra is gyártandó BrahMosok darabjáért több mint 2 millió dollárt kérnek majd. Az orosz SS-NX-26 (Yakhont) rakéta továbbfejlesztésével létrehozott fegyver 3,2 tonna tömegű, 300 kilométeres hatótávolsággal és 300 kilogrammos harci résszel rendelkezik.

A rakéták révén India komoly előnyre tesz szert a térségben, hiszen Szu–30 Flanker vadászbombázói, orosz eredetű hadihajói és tengeralattjárói is hordozhatják ezt a nagy harcértékű fegyvert. Főleg Pakisztán aggódhat, hiszen az erőviszonyok egyre inkább eltolódnak, sem a Szu–30-asokkal, sem a BrahMos rakétákkal szemben nem tudnak egyenértékű fegyverrendszereket csatasorba állítani…
India a jelenlegi tervek szerint legalább 1000 darab BrahMos beszerzését tervezi.