Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyhatótávolságú rakétát fejleszt Kína

Szöveg: Háború Művészete |  2011. február 20. 14:26

Kína egy négyezer kilométer hatósugarú harci rakéta fejlesztésébe kezdett, adták hírül kínai hírügynökségek. A tervek szerint a rakéta fejlesztését 2015-ig kell befejezni, majd a következő öt év során az rendszerbe áll a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg állományában. Az új rakéta képes lesz vízfelszíni-, szárazföldi-, légi- valamint az űrben található célpontok megsemmisítésére.


Mindezeken túl úgy tervezik, hogy szükség esetén képes legyen Kína védelmére egy esetleges kibertámadás során is. Arra vonatkozóan nem kerültek nyilvánosságra adatok, hogy ez utóbbit, hogyan kívánják megvalósítani.

A kínai rakétafejlesztéssel kapcsolatban nem szabad megfeledkezni arról a tényről, hogy 2010 elején néhány amerikai szakértő már felhívta a figyelmet arra, hogy Kína olyan technológia fejlesztésén dolgozik, amely a légvédelmi rendszerek elemeinek felhasználásával képes a világűrben keringő műholdak megsemmisítésére.
Kínai hírügynökségek ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy az országban korábban nem foglalkoztak nagyhatótávolságú rakéta fejlesztésével.

A hírforrás azt sem felejti el megemlíteni, hogy a DF-21D típusú, hajóelhárító rakétát, amelyet „repülőgép-hordozó gyilkos" néven is emlegetnek, már rendszerbe állították a kínai hadseregben. A DF-21D hatótávolsága 2800 km.

Címkékrakéta