Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Drogháború Mexikóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 20. 16:29

Egy nap alatt 26 halottat követelt a mexikói drogháború. A latin-amerikai ország több városában is tűzharcot vívott a hadsereg a kábítószercsempészekkel. Az egyik lövöldözésben egy négyéves gyerek is megsérült.

A mexikói turistaparadicsomnak számító Acapulcóban a fegyveresek először egy autóból kilőtték a város egyik transzformátorát, és a biztonsági kamerákat. Majd a kivilágítatlan utcákon taxikra kezdtek lövöldözni. Összesen 8 személyt, köztük egy sofőrt is megöltek. A várostól nyugatra pedig egy bárban kezdtek válogatás nélkül lövöldözni a fegyveresek. Ebben a támadásban 4-en haltak meg, 8-an megsérültek, köztük egy kisgyermek is.

A hatóságok szerint a rivális drogbandák újabb leszámolási akciójáról lehet szó. A hadsereg ellenőrző pontokat állított fel, de a támadókat nem sikerült elfogni. Az északi Montereyben a hadsereg végül 8 kábítószercsempésszel végzett két összecsapásban. A szervezett bűnözéssel kapcsolatos összecsapásokban az elmúlt 5 évben több mint 34 ezer ember halt meg.

Becslések szerint a drogkartellek összecsapásai miatt több mint 115 ezer őslakos menekült el az északi hegyvidéki területekről. Sokan az Egyesült Államokba szöktek át.