Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kevés a katona – alacsonyabbak is jöhetnek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 20. 18:31

Csökkentik a fegyveres erőknél előírt testmagasságot Olaszországban, ezt eddig minimum 165 centiméterben szabták meg a férfiak és 161 centiméterben a nők esetében.

Az olasz szárazföldi erők katonáinak, a tengerészet, légvédelem tagjainak és a carabinierik csendőrjeinek nem kell többé aggódniuk a centik miatt. A római képviselőház védelmi bizottsága azon dolgozik, hogy a fegyveres erőkbe belépni akarók magasságát százötven centiméterre csökkentsék, férfiaknak és nőknek egyaránt.

„Az eddigi követelmény diszkriminatív volt: nem a magasság teszi a katonát. A védelem színvonalát ma már a technológiai adja. Egyes feladatokra, például a páncélosoknál és az ejtőernyősöknél az alacsonyabbak sokkal alkalmasabbnak bizonyulnak" – olvasható a bizottság indoklásában.

A Corriere della Sera napilapnak Mario Morcellini szociológus úgy nyilatkozott, hogy amióta a professzionális hadsereg felváltotta a sorkatonaságot, igazi kritériumnak a motiváció számít. Guido Sertorio hadtörténész a klasszikus példára, Napóleonra emlékeztetett. A francia tábornokhoz hasonló testmagasságú III. Viktor Emánuel idejében az olasz hadseregben is csak a királynál alacsonyabbak szolgálhattak – tette hozzá.

A testmagasság felső határa megmarad 195 centiméter, melyet a köztársasági elnöki testőrség, a corazzierik esetében továbbra is megkövetelnek.