Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Lockheed Martin/Sikorsky ajánlata Ausztrália számára

Szöveg: JETfly |  2011. február 20. 20:34

Az amerikai Lockheed Martin és a Sikorsky cégek szeretnék megszerezni az ausztrál haditengerészet feleslegessé váló helikoptereit, melyeket a szükséges átalakítási munkálatok elvégzése után a globális piacon értékesítenének. Ennek azonban egyik „előfeltétele” lesz a hamarosan győztest hirdető, több mint 2 milliárd dolláros tender elnyerése, melynek keretein belül Ausztrália haditengerészete 24 darav új helikoptert vásárol.

A kormány várhatóan 2011 második negyedévében hirdeti ki a tender győztesét, melyen az amerikai Sikorsky/Lockheed Martin cégek az MH-60R Seahawk „Romeo" típussal, míg az európai NATO Helicopter Industries az NH90NFH-val versenyez. Az új forgószárnyasok a kiöregedő Seahawkokat váltják le, melyek helyettesítésére korábban a Seasprite típust szánták, azonban ezt a projektet törölték. A Lockheed Martin egyik illetékese szerint Ausztrália a kiöregedő helikopterek átadásából még hasznot is húzhatna, azonban ennek lehetséges anyagi vonzatáról egyelőre nem közöltek bővebb információkat. Továbbá azt is hozzátette, hogy az ausztrál védelmi erőknek már korábban is nehézséget okozott túladni a feleslegessé váló haditechnikai eszközein, éppen ezért lenne érdemes fontolóra vennie az amerikai cégek ajánlatát.

Ausztrália haditengerészete 2014-ben állítja hadrendbe új helikoptereit, ezt követően 16 darab, az 1980-as évek vége óta szolgálatban álló Seahawk válik feleslegessé, melyeket – a Lockheed és Sikorsky cégek – az amerikai parti őrség által is használt konfigurációra alakítanának át, előtérbe helyezve a tengerészeti felderítés feladatkört.

A Seahawk típus mellett az amerikaiak az ausztrál hadsereg 34 darab, szintén az 1980-as évek vége óta hadrendben álló Black Hawk helikoptereire is igényt tartana kivonásuk után, ezeket a forgószárnyasokat többcélúvá alakítva értékesítenék a jövőben. A Lockheed Martin/Sikorsky ajánlat értelmében az átvett ausztrál helikoptereket a Sikorsky queenslandi gyárában alakítanák át.