Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyobb szerepet kap a képzettség, az önállóság és a kezdeményezőkészség

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Nagy Gábor |  2023. május 4. 18:36

A vegyvédelmiek napja és az ezred megalakulása alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred május 4-én, csütörtökön, Székesfehérváron. A Nagysándor József laktanya dísztermében Pozderka Zoltán ezredes az MH Szárazföldi Parancsnokság törzsfőnöke és Veres József ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte a résztvevőket.

P5041939

Pozderka ezredes elmondta: a vegyivédelmi katonák ma is meghatározó szereplői a honvédség sikereinek, mivel minden évben bizonyítják felkészültségüket és munkájukkal példát állítanak a jövő generációjának. Szakmai felkészültségüket bizonyítja, hogy a 2010-es vörösiszap-katasztrófa utáni károk következményeinek elhárításában és a covid-járvánnyal szembeni védekezésben is erőn felül teljesítettek. „A haderő folyamatban lévő átalakítása szemléletmód váltást, megújulást és szakmai fejlődést követel minden katonától, köztük a vegyvédelmi szakemberektől is, hiszen a közeljövő hadseregében minden eddiginél nagyobb szerepet kap a képzettség, az önállóság és a kezdeményezőkészség. A változás része lesz a haditechnikai és a technológiai fejlesztés” – fogalmazott az ezredes.

P5041948

„A fegyvernemi ünnep valóban az egyik jelentős indok arra, hogy összegyűljünk, de ebben az évben talán még fontosabb, hiszen mára csak egy alakulat, a Magyar Honvédség Sodró László 102. Vegyiharc Ezred képviseli a fegyvernemet” – hangsúlyozta köszöntőjében Veres József ezredes. Az alakulat parancsnoka hozzátette: az alakulat névadója úttörő volt a magyar vegyivédelmi katonák között, hiszen iskolát alapított, ahol katonáival megismertette a harci gázokat, lefektette a felderítés és mentés alapjait, valamint megtanította a gázálarc és gázvédelmi ruha biztonságos használatát.

„Így Sodró László nevének fémjele alatt egyesült a MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ és a MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj. A két szervezet, amelynek célja és feladatai ugyanazt, a Magyar Honvédség műveleteinek vegyivédelmi - mai terminológiával atom-, biológiai-, vegyivédelmi - biztosítását szolgálták, mostantól egy egységben, összevont erővel küzd ennek eléréséért” – fogalmazott az ezredes.

P5041993

Az ünnepség elismerések átadásával zárult, majd az MH Nagysándor József 51. Híradó és Vezetésbiztosító Dandár zenekara adott koncertet.