Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyszabású hadgyakorlat a Japán-tengeren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 3. 10:48

Az eddigi legnagyobb közös japán-amerikai hadgyakorlat kezdődött meg pénteken a Japán-tengeren. Az „Éles szablya” hadgyakorlatot – amelyet több hete, még a november 23-i észak-koreai támadás előtt készítettek elő – a japán-amerikai szövetség fennállásának 50. évfordulója alkalmából, Sikoku, Kjúsú és Okinava sziget közelében rendezik, néhány száz kilométerre a Koreai-félszigettől.

Az „Éles szablya" fedőnevű hadgyakorlatra olyan időben került sor, amikor tetőpontjára hágott a feszültség a Koreai-félszigeten. A feszültséget az váltotta ki, hogy Észak-Korea november 23-án tüzérségi támadást indított a dél-koreai Jonpjong sziget ellen. A támadás 4 halálos áldozatot követelt, és megközelítette a 20-at a sebesültek száma.

A napokban ugyanakkor az Egyesült Államok és Dél-Korea tartott nagyszabású közös hadgyakorlatot, amit Észak-Korea provokációnak nevezett.

A manőveren japán részről a hadsereg, az úgynevezett önvédelmi erők 34 ezer katonája, 40 hadihajója, és 250 harci repülőgépe, amerikai részről pedig 10 ezer katona, 20 hadihajó és 150 harci repülőgép vesz részt.

A közös japán-amerikai hadgyakorlatra első ízben hívtak meg dél-koreai tiszteket. A japán hatóságok szerint ezzel is demonstrálni kívánják a három ország közötti szolidaritást.

Megfigyelők szerint a mostani gyakorlat aligha járul hozzá a Koreai-félszigeten kialakult fesztültség enyhítéséhez.