Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

20 másodperc csoda

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados, Dobos Zoltán főtörzsőrmester |  2010. december 3. 11:20

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred logisztikai zászlóalj, rakéta-előkészítő szakaszának hét katonája kapott meghívást a HM Arzenal Zrt. telephelyére Nyírtelekre, hogy megtekintsék egy KUB légvédelmi rakéta szilárd hajtómű tolóerőmérését. Érkezéskor már az előkészített hajtómű látványa fogadta a győrieket.

A vasállványra rögzített hajtóművet egy betontömb elé tették, amelyre elhelyezett tolóerőmérő elektromos kábeleken keresztül küldte az adatokat az indítószoba számítógépére, ami rögzítette a mérés eredményét. A felhívás („Figyelem, indítás következik!") után 50 méteres körzetben lezárták a területet, majd a végrehajtó állomány befejezte az elektromos csatlakoztatást. Ezt követően megkezdődött a visszaszámlálás…3…2…1…0… Megtörtént a gyújtás, hatalmas hangrobbanás után égni kezdett a hajtómű, ami egy 10-12 méteres lángcsóvát eredményezett. A starthajtómű égésekor fehér színű lángok csaptak fel, majd kiégés után beindult a menethajtómű égése is, amely narancssárga fényjelenséggel párosult. A hajtóműtest még pár percig pirosan izzott, aztán elvesztette fényét, de így sem lehetett hozzáérni még 60 percig.

A fantasztikus jelenség után a győri katonák bepillanthattak az indítószobába, megnézték a műszereket, amivel a gyújtást végrehajtották, illetve számukra is kiderült, milyen eredménnyel is zárult a teszt.
A szúrópróbaszerűen kiválasztott hajtómű 11 tonna tolóerőt teljesített, ami teljesen megfelelt a szakemberek várakozásának.
Az Arrabona rakétaszerelői elmondták, hogy hatalmas élménnyel gazdagodtak, korábban egyikőjük sem volt részese ilyen eseménynek. 10 órát utaztak 20 másodpercért, de minden pillanata megérte!

1595910936