Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Naszádváltás a tiszai határszakaszon

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. október 6. 8:06

A „Baja” tűzszerész járőrhajó váltotta a „Csepel” naszádot a Tisza déli folyami határszakaszán. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) katonái 2020 januárja óta támogatják a rendőri erők határellenőrző tevékenységét a Szegedtől délre eső vízi szektorban.

Naszád (2)

Több mint másfél éve teljesítenek szolgálatot az MH 1. HTHE hadihajós katonái a Tiszán, a feladathoz az alakulat AN-2 típusú tűzszerész járőrhajót is biztosít. A hadihajósok legfontosabb feladata megakadályozni a motorcsónakokkal, illetve az úszva történő határsértési kísérleteket. Ennek érdekében rendőri irányítással hajózzák be a kijelölt magyar-szerb folyami határszakaszt a nap 24 órájában.

A „Csepel” tűzszerész járőrhajót - ami 2020 novembere óta adott folyamatos szolgálatot a Tiszán - közel háromezer üzemórányi járőrözést követően vonták ki a határellenőrző tevékenységből. Állagmegóvás céljából karbantartására, illetve a szükséges javítások elvégzésére szállították el Újpestre, az MH Hadikikötőbe.

Naszád (13)

A „Csepel” tűzszerész naszád - a „Balatonakarattyával” együtt - 2019 őszén esett át teljeskörű felújításon. Ennek során felszerelték két darab 230 lóerős Volvo Penta motorral és korszerű navigációs, hajóazonosító, illetve optikai műszerekkel is. Az AN-2-es hajókat mindezek mellett a rakodótérben elhelyezett, 250 kilogramm teherbírású daru tette igazán multifunkcionálissá. Ennek segítségével emeltek ki idén nyáron tűzszerész búvárok és hadihajós katonák két darab 100 kilogrammos szovjet légibombát, valamint egy 250 kilogramm súlyú, szintén szovjet bomba maradványát a Duna medréből a budapesti Széchenyi Lánchíd közelében.

Naszád (5)

Az alakulat tűzszerész naszádjai a folyami járőr feladatok ellátására is tökéletesen alkalmasak. Alacsony merülésük biztosítja mozgásukat akár sekély vizekben is, az új motorok magas teljesítményének köszönhetően pedig rövid időn belül képesek reagálni a tiszai határszakaszon történő esetleges incidensekre, megakadályozva a folyami határsértéseket.

A „Csepel” tűzszerész naszádot felváltó „Baja” járőrhajó ugyanilyen paraméterekkel és felszereltséggel rendelkezik.