Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négy évtizedes vita végére tett pontot Moszkva és Oslo

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 28. 6:40

Oroszország és Norvégia megállapodott az Északi-sarkkörön túli tengeri határainak a kijelöléséről. Jens Stoltenberg norvég kormányfő és Dmitrij Medvegyev orosz elnök közlése szerint már csak néhány technikai részlet kidolgozására van szükség, hogy a Barents-tenger térségében meghúzzák a két országot elválasztó határvonalat.

Moszkva és Oslo ezzel negyven éve tartó vitát zárt le.

A szóban forgó 176 ezer négyzetkilométeres térség jelentős kiaknázatlan kőolaj- és földgázkészleteket rejt magában.

A megegyezést Medvegyev norvégiai látogatásán ütötték nyélbe. Az orosz elnök szerint tisztességes megállapodás született, és ezzel a két ország viszonyában lezárult egy fejezet, amely árnyékot vetett kapcsolataikra.

Stoltenberg azt emelte ki, hogy Oslót és Moszkvát nem az ásványkincsek kiaknázására irányuló mohó vágy vezérelte, hanem az együttműködési szándék.

Ez a határvonal már nem szétválaszt bennünket, hanem átjárót jelent együttműködésünkhöz – jegyezte meg a norvég kormányfő a Medvegyevvel tartott sajtóértekezleten.

Norvégia 1970-ben az akkori Szovjetunióval kezdte meg az egyeztetéseket a tengeri határvonal meghúzásáról, vagyis azoknak a szektoroknak a kijelöléséről, amelyekben a szerződő felek jogosultak az ott lévő szénhidrogén-készletek kitermelésére. Sokáig azonban Oslo és Moszkva mind nagyobb szeletet igyekezett magának kihasítani.

A tárgyaló feleknek sikerült megállapodniuk arról, hogy nagyjából egyenlő kiterjedésű tengerfenéken kezdik meg a kőolajmezők és a gázkészletek feltérképezését, majd kitermelését. Medvegyev megjegyezte azt is: lehetséges, hogy olyan lelőhelyekre bukkannak, amelyek kiaknázása közös munkát igényel.

A U.S. Geological Survey amerikai intézet becslése szerint a szóban forgó tengerszakasz alatti mélységből 90 milliárd hordónyi kőolajat lehetne kibányászni, és az ott lévő földgáz mennyisége a Föld gázkészletének a 30 százalékával egyenlő.

Címkékjog