Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös rakétaelhárító rendszert építhet Oroszország és a NATO?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 28. 6:41

Oroszország kész együttműködni a NATO-val egy közös rakétaelhárító rendszer kiépítésében. – Ha komolyan átgondolt a javaslat, akkor figyelembe vehetjük – nyilatkozta Dmitrij Medvegyev orosz elnök a DR dán tv-csatornának kedden. Megjegyzésével Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár indítványára reagált.

Rasmussen a múlt héten hozakodott elő a közös – a NATO és Oroszország együttműködésén alapuló – védelmi rendszer ötletével.

– Egy átfogó biztonsági vagy rakétavédelmi rendszer nem szolgálhatja egyetlen ország vagy országcsoport védelmét, annak a nemzetközi közösség minden felelősségteljes tagja érdekében kell működnie – hangoztatta Medvegyev.

Az Egyesült Államok közép-európai rakétaelhárító rendszerének tervét Moszkva arra hivatkozva utasította el, hogy az biztonsági veszélyt jelent Oroszországra nézve. Az Egyesült Államok egyoldalú lépései a rakétapajzs tekintetében megzavarnák a legfontosabb atomhatalmak között fennálló egyensúlyt. Egy globális kiterjedésű rendszert azonban Oroszország sem ellenezne – folytatta Medvegyev.

Az orosz elnök kijelentései új fejezetet nyithatnak a NATO és Oroszország kapcsolatában – mondta Rasmussen a dán televíziónak.

Medvegyev hétfőn kétnapos látogatásra utazott Norvégiába, ahol előzetes megállapodást kötött a norvég vezetőkkel a Barents-tengeri határ kérdésében. Az orosz elnök következő úti célja Dánia.

CímkékNATOrakéta