Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négy orosz hadihajó tart Szíriába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 11. 18:36

Négy orosz hadihajó indult el július 10-én, kedden Szíria partjai felé a Barents-tengeren, Szeveromorszk kikötőjéből – tájékoztatott egy moszkvai katonai-diplomáciai forrás.

Az Interfax orosz hírügynökség híre szerint az Északi Flottához tartozó flottilla – élén az Admiral Csabanyenko tengernagy tengeralattjáró-elhárítóval – Oroszország egyetlen földközi-tengeri katonai támaszpontjára, a szíriai Tartúszba tart. Az Admiral Csabanyenko 220 fős legénységet, Moszkit szuperszonikus hajóelhárító rakétákat és két Ka–27 típusú helikoptert visz magával. A hajóraj indítása egybeesik az orosz hatóságok és a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) képviselői közötti tanácskozással.

A szíriai ellenzék legfőbb tömörülésének elnöke szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozik.

Mint a névtelenül nyilatkozó forrás hangsúlyozta, a tengeri művelet „nincs összefüggésben a szíriai helyzet súlyosbodásával". A tájékoztatás szerint a flottilla – amelyhez később csatlakozik két másik hajó, köztük a Balti Flottából a Jaroszlav Mudrij járőrhajó – üzemanyagot, vizet és élelmet szállít a tartúszi bázisra.

A brit hírügynökség eközben egy orosz haditengerészeti forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Oroszország kedd reggel a Fekete-tenger partján fekvő Szevasztopol kikötőjéből útnak indított Szíriába egy rombolót, amely már áprilisban és májusban is járőrözött a közel-keleti ország partjainál. Az orosz haditengerészet nem erősítette meg a jármű célállomásáról szóló információt.

Az orosz védelmi minisztérium sajtóosztálya később arról tájékoztatta az ITAR-TASZSZ hírügynökséget, hogy az Északi, a Balti és a Fekete-tengeri Flottához tartozó hadihajók közös parancsnokság alatt tervszerű hadgyakorlatot tartanak a Földközi- és a Fekete-tengeren. Ugyanakkor a védelmi minisztériumi tájékoztatásban egyáltalán nem esik szó Szíriáról.