Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négy Sz-300-asra tett szert Irán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 4. 15:18

Irán hozzájutott négy Sz-300 típusú – még az 1980-as években a Szovjetunióban kifejlesztett – föld-levegő rakétához, annak ellenére, hogy Moszkva júniusban megtagadta tőle azok átadását – jelentette szerdán a Fars. Teherán állítólag két rakétát Fehéroroszországtól szerzett, a másik kettő pedig meg nem nevezett forrásból került hozzá.

A hírügynökség közlését egyelőre nem erősítették meg hivatalosan.

Moszkva még 2007-ben állapodott meg Iránnal ilyen rakéták eladásáról, ami Izraelben aggodalmat keltett a közel-keleti katonai egyensúly esetleges felborulása miatt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által Irán ellen hozott büntetőintézkedések értelmében Oroszország júniusban bejelentette, hogy eláll a szállítástól, amivel Teherán szerint Moszkva megsértette a kettejük között érvényben lévő szerződést.

Oroszország most nincs egyszerű helyzetben: alapvetően nem szeretné kockáztatni a Teheránnal évtizedek óta fennálló szoros politikai és kereskedelmi kapcsolatait, ugyanakkor az ENSZ-szankciókat sem akarja figyelmen kívül hagyni, amelyeket Irán vitatott nukleáris programja miatt vezettek be a közel-keleti állam ellen.

Az Sz-300 típusú légvédelmi rendszer rakétái 150 kilométeres távolságból, akár 27 ezer méter magasságban is képesek megsemmisíteni pilóta vezette vagy távirányítású repülőgépeket, ballisztikus rakétákat.

Arról, hogy Irán ilyen rakétákkal rendelkezik, már tavaly beszámolt az al-Manár televízió, amely a libanoni Hezbollah radikális síita szervezettel áll kapcsolatban. Az akkori jelentést az iráni kormány nem cáfolta. Korábban még olyan hírek is napvilágot láttak, hogy Teherán maga készül e rakéták gyártására.

CímkékENSZrakéta