Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Főhajtás a honvédek előtt

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. augusztus 4. 15:25

A Pákozdi Katonai Emlékpark csaknem 1,6 hektáros területén a történelem különböző korszakait megismerheti az érdeklődő. A komplexum idén több programmal is kedveskedett a látogatóknak, szeptemberben pedig első ízben rendezi meg a Honvéd fesztivált. Görög István ezredest, az emlékhelyet működtető Kft. ügyvezetőjét többek között erről is kérdeztük.

„Az Emlékpark – melyet 2010. március 12-én adtak át – egy új fogalom a Pákozdi Emlékhely életében, hiszen az emlékhely 1848. szeptember 29-nek állít emléket, idén azonban kibővítettük a területet", mondta a honvedelem.hu érdeklődésére Görög István ezredes.

„A park 1848-tól napjainkig foglalja össze és mutatja be a Magyar Honvédség és jogelődjeinek sorsfordító eseményeit. Az 1848. szeptember 29-i Pákozd-Sukorói csata emlékhelyén elsősorban az 1848-as eseményeket mutattuk be. Ennek eleme az 1951-ben épült Obeliszk, valamint az 1978-ban átadott emlékkiállítás, melyet később a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága működtetett. Ezt követően alakult ki a „Misszió: Magyarok a békefenntartásban" című, a külszolgálatot teljesítő katonáknak emléket állító és a főbb tevékenységeiket bemutató békefenntartó kiállítás. E,

1595905533
2002-ben létrehozott tárlat lehetőséget adott arra, hogy a kezdet és a mindenkori jelen eseményei egy helyen legyenek bemutatva", fogalmazott az ügyvezető.
Mint elmondta, 2002 őszétől tudatosan törekedtek arra, hogy kialakuljon egy átfogó, a 160 évet felölelő kiállítás.

„Ekkor alakult meg a Pákozdi Emlékhely Bizottság, melyben 11 szervezet – köztük a Fejér megyei önkormányzatok, a Honvédelmi Minisztérium, Székesfehérvár, Pákozd és Sukoró önkormányzata, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör országos szövetsége, valamint annak fehérvári szervezete, a Fejér megyei múzeumok igazgatósága, a Don kanyar kápolna Alapítvány és a Falusi Turizmus Egyesülete, és a VADEX Mezőföldi Erdő és Vadgazdálkodási Részvénytársaság – vett részt. Ez a szervezet lényegében egy koordinációs jogosítvánnyal rendelkező, és csak a tagok által elfogadott alapon működő fórum, mely nem jogi személy. Hogy e szervezet jogi személyiséggel bírjon és lehetőséget teremtsen arra, hogy közösen felléphessen, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Fehérvári Szervezet gesztorként áll mögötte", mutatott rá az ezredes.

Hozzátette: a 2002-ben indult fejlesztési folyamatot a Pákozdi Emlékhely Bizottság segítette. „A bizottságnak is köszönhetően készült el az első világháborút bemutató barakk épület, egy második világháborús gyalogsági állás rekonstrukció, elkészült a magyarok a békefenntartásban missziós emlékmű, továbbá egy, az egykoron a Bolyai János katonai Műszaki Főiskola előtt álló szobor áthelyezése is megtörtént."

Az ezredes úgy fogalmazott: az 1,6 hektáron álló terület érdekes téralakzatban helyezkedett el – ezt a szűk helyet kellett úgy berendezniük, hogy biztosítható legyen az évente közel 30 ezer látogató fogadása, a gépjárművek parkoltatása, a belépőjegyek kezelése és a látogatók kényelmét biztosító lehetőségek kialakítása is. „A pénzügyi lehetőségeinkhez mérten próbáltunk olyan megoldásokat találni, melyek időben megállják a helyüket és a kor színvonalán állnak. 2003-tól tudatosan alakítottuk a terület formáját. 2004-ben már pályáztunk a terület átalakítására az Agrár-, és Vidékfejlesztési Operatív Program keretében, akkor sikertelenül. 2007-ben nyílt lehetőség arra, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében adhattunk be egy turisztikai fejlesztésre szolgáló projektet."

Görög István rámutatott arra is, hogy a pákozdi területen elkészült egy látogatóközpont is, melyet egy interaktív múzeummal egészítettek ki, ahová a múzeum emeleti területén kialakított békefenntartói kiállítás költözött. „Az elmúlt évek misszióiban nagymértékben felszaporodott tárgyakat korszerű számítástechnika segítségével sikerült bemutatni. Az új központ tetőterében látható kiállítás nem része az uniós fejlesztéseknek, hanem a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Egyéb pályázati forrásainak felhasználásával jöhetett létre", tette hozzá.

Újabb elemek

A Pákozdi Emlékpark a főbb sorsfordulókat mutatja tehát be, ám – mint azt Görög István hangsúlyozta – több fontos

1595905533
történelmi eseményről egyelőre nem szól. „ Így például 1956-ról, melynek emlékállítása a következő időszak feladata lesz – a tárlatot idén vagy jövőre tervezzük kialakítani. Nem született még meg továbbá a haditechnikai park, és az az aktív elem sem, amivel szeretnénk az interaktivitást elősegíteni – szeretnénk elérni, hogy az ifjúságban jobban rögződjenek a látott élmények. Vannak már ugyan interaktív elemek a rendszerünkben, ám azokat bővíteni szeretnénk. Ugyancsak tudatosan szeretnénk elérni egy területbővítést, a jelenlegi 1,6 hektárnyi területet szeretnénk kibővíteni."

Szeptemberben Honvéd Fesztivál!

Idén szeptemberben első alkalommal rendezik meg a Honvéd Fesztivált a Pákozdi Emlékparkban. „1998-tól évente a Honvédség és Társadalom Baráti Kör vezetésével civil szervezetek, önkormányzatok és a Honvédelmi Minisztérium részvételével megrendezésre került a Pákozdi csata évfordulós emlékünnepsége. Az ünnepségnek döntően protokolláris elemei vannak – mint a koszorúzás és a megemlékezés -, jelentős beszédek hangzanak el a honvédelmi vezetéstől, és ez így van jól. Ám nagyon fontos lenne, hogy emellett kielégítsük az egyébként igen nagy társadalmi érdeklődést. Szeretnénk, hogy a csata emlékünnepség a csatáról és a 48-as ifjakról szóljon. Eddig is megrendeztük az általános-, közép- és főiskolásoknak a honvédelmi versenyeket, mostantól azonban azt szeretnénk, ha a verseny a fesztivál keretein belül zajlana, nemcsak fehérvári, de már területekről származó fiatalok számára. Kiemelném továbbá, hogy szeptember 29., a Szárazföldi Haderő Napjának emlékére szeptember 25-én megrendezzük egy Pákozdi Csa-Ta nevű családi találkozót. Ez a fesztivál nyitórendezvénye, melynek egyrészt összehozza a szárazföldi haderő családjait, másrészt pedig a honvédséghez kapcsolódó civil társadalom számára fontos találkozóponttá válhat. Különböző civil társulások léteznek, akik jelvényt gyűjtenek, technikai eszközök, esetleg sporttevékenység köré csoportosulnak, és szeretnénk, ha számukra is fontos központ lenne Pákozd. Célunk, hogy a katonacsaládok egy része olyan civil formációkkal találkozzon, akik a honvédelem ügyét magas színvonalon művelik."

Görög István végül hozzátette: a rendezvény egy nagy összefogás eredménye, melynek fővédnöke Dr. Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere.

Fotó: Archív